Konečne sa začína sezóna dozrievania šťavnatého ovocia a s ním aj želírovacia mánia. Veď ako inak uchovať tieto dary prírody a tešiť sa z nich po celý zvyšok roka? Sezóna ovocia je skutočne pestrá; začína sa už v apríli rebarborou, v máji dozrievajú čerešne a jahody, v júny sú to maliny, ríbezle, egreše a marhule.
Príprava domáceho džemu a marmelády nie je žiadna veda. Vďaka želírovacím výrobkom Dr.Oetker je príprava džemov a marmelád veľmi jednoduchá a rýchla, želírovanie trvá iba 6 minút! Želírovať by ste mali len čerstvé, zrelé a nepoškodené ovocie. Mali by ste tiež vedieť, že ovocie obsahuje pektíny, prírodné látky, ktoré majú želírovacie schopnosti a teda vám zaručia správnu hustotu džemu. Čím vyšší obsah pektínov ovocie má, tým ľahšie džem pripravíte. Najvyšší obsah pektínov majú citrusové plody, jablká a egreše. Naopak, najnižší obsah pektínov nájdete v jahodách, čerešniach a višniach, ktoré sa vyznačujú zníženou želírovacou schopnosťou.
Pomarančová marmeláda
Na 4 poháre po 375 ml
Prísady:
800 g dielikov z pomaranča (asi 14 pomarančov)
500 ml 100 % pomarančového džúsu
1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Pomaranče olúpeme, odstránime bielu šupku, nakrájame dieliky a odvážime.
2. Dieliky z pomarančov a pomarančový džús dobre premiešame v hrnci so Super želírovacím cukrom. Všetko za stáleho miešania uvedieme do varu a povaríme minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je marmeláda po vychladnutí málo tuhá, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
1. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre zavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Na vylepšenie môžeme do marmelády po uvarení pridať 150 ml Campari.
Ako získame dieliky z pomaranča:
1. Ostrým nožom odkrojíme vršok a spodok pomaranča tak, aby sme zasiahli začiatok dužiny.
2. Pomaranč položíme na dosku a ostrým nožom odkrojíme kôru smerom zhora nadol po celom obvode tak, aby sme odstránili aj bielu šupku.
3. Ostrým nožom pozdĺž šupky opatrne vykrajujeme dieliky.
Džem z egrešov, kiwi a jabĺk
Na 3 poháre po 375 ml
Prísady:
400 g egrešov
300 g olúpaného kiwi
300 g olúpaných jabĺk zbavených jadrovníkov
500 g kryštálového cukru
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Guličky egreša zbavíme stoniek a stopiek, umyjeme a necháme oschnúť. Potom ich rozpolíme. Kiwi a jablká nakrájame na drobno. Ovocie vložíme do hrnca. Obsah balíčku Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešanie asi 1 minútu dôkladne povaríme.
2. Pridáme zvyšný cukor a za stáleho miešania varíme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 2 KL práve prevareného džemu. Pokiaľ nie je džem po vychladnutí dostatočne tuhý, primiešame do ovocnej zmesi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oekter.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Slivkovo – jablkový džem
Na 4 poháre po 375 ml
Prísady:
500 g olúpaných jabĺk zbavených jadrovníkov
šťava z ½ citrónu
500 g odkôstkovaných sliviek
1 balenia Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
2 kúsky celej škorice
3 PL rumu
Príprava:
1. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou. Asi 200 g ovocia nakrájame na malé kúsky a zvyšok ovocia rozmixujeme alebo rozomelieme. Ovocnú zmes vložíme do hrnca.
2. Pridáme Extra želírovací cukor a škoricu a dobre zamiešame. Za stáleho miešania zmes privedieme k varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Vmiešame rum. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Uzavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku