Chceme byť zdravšie, mať lepšiu imunitu? Dajme si oranžový podklad menom mandarínka. Mandarínky sú rovnako ako grapefruit a pomaranč výdatným zdrojom vitamínu C, aj betakaroténu. Obsahujú dostatok draslíka, horčíka, aj vitamínov ako B1, B2, B3. Historické pramene uvádzajú, že v staroveku patrili k veľmi vzácnym druhom ovocia.
Vplyv aj na imunitu
Ich názov je odvodený od slova Mandare, čo je vlastne pôvodný názov ostrova Maurícius, odkiaľ sa dovážali do Európy. Pôvodným domovom tohto ovocia však sú Čína a Japonsko.
Mandarínky ako bohatý zdroj vitamínu C sú jedným z najmocnejších antioxidantov. Ďalším pozitívnym znakom ich konzumácie je to, že pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi, zmierňujú reumatické bolesti a redukujú riziko viacerých chronických ochorení, infarktu, mŕtvice či dokonca rakoviny. Mandarínky a iné citrusové plody majú pozitívny vplyv aj na našu imunitu, preto si ich treba dopriať počas nádchy a chrípky. Obsahujú až sedemkrát viac prírodného synefrínu ako ostatné citrusy. Synefrín uvoľňuje upchatý nos a pomáha aj pri spaľovaní tukov. Predchádzajú zápche, brzdia zápaly a pozitívne sú aj pri snahe chudnúť. Okrem toho, že majú málo kalórií, obsahujú aj synefrín, ktorý pomáha spaľovať tuky, sú ideálnym ovocím pri virózach aj pri redukčných diétach.
Vápnik a draslík v mandarínke
Jedna priemerná mandarínka má len 35 kalórií a 8 g sacharidov. Tiež obsahuje 1,3 g vlákniny, ktorá udržuje zdravé trávenie a pomáha pri chudnutí.
Mandarínka obsahuje cca 20 mg vápnika, ktorý je potrebný pre svalovú kontrakciu a rast kostí. Aj keď je to len malé percento v jednom plode (deti potrebujú 500 mg) a dospelí (1000-1300 miligramov), je to životne dôležitý minerál. Jedna mandarínka obsahuje 130 miligramov draslíka, čo je ďalší zásadný prvok pre zdravé telo. Draslík udržuje rovnováhu vody v tele medzi bunkami a telesnými tekutinami, pomáha pri svalovej kontrakcii, rovnako ako k zníženiu krvného tlaku. Jesť vyváženú stravu, ktorá obsahuje aj iné čerstvé ovocie a zeleninu, spolu s mandarínkami vám zabezpečí dostatočný príjem draslíka.
Pokojne ich jedzte aj každý deň, pri trávení citrusov sa totiž netvorí škodlivý odpad, pretože organizmus potrebuje na ich spracovanie iba polhodinu.
Zdroje:
http://slovakfitness.sk/clanok.php?id=458http://plnielanu.zoznam.sk/c/1043/oranzovy-poklad-menom-mandarinka-viete–co-vsetko-sa-v-nej-skryva
http://zena.atlas.sk/maju-drobucke-mandarinky-kalorie/zdravie/vyziva/823277.htm
Foto: http://www.123rf.com/photo_3999438_beautiful-woman-portrait-with-colorful-make-up-and-background-holding-a-mandarine.html