Medvedí cesnak nám pomôže pri reštarte po zime

Medvedí cesnak nám pomôže pri reštarte po zime

Legenda hovorí, že medvedí cesnak si svoje pomenovanie nesie preto, že medvede po zimnom spánku siahnu ako prvé hneď po tejto pochutine. Táto rastlinka je teda veľmi obľúbenou pochúťkou nielen u ľudí, ale jazýčky pošteklí aj zvieratám. Niet divu. Medvedí cesnak je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý vás po zime dostane do formy.

Jednoduchá jarná polievka
Táto polievka vás príjemne zahreje a navyše nadopuje dávkou vitamínov. Prípravu zvládne naozaj každý. Na menšie kocky pokrájame zemiaky a mrkvu, na roztopenom masle ich trochu orestujeme, pridáme soľ a zalejeme vodou. Medzitým si v inom hrnci alebo miske zalejeme žihľavu, po chvíli vyberieme a pridáme ju do polievky. Keď je zelenina uvarená, polievku vypneme a necháme trochu vychladnúť. Potom pridáme opláchnuté listy medvedieho cesnaku a rozmixujeme tyčovým mixérom. Množstvo surovín je možné dávkovať podľa chuti a podľa toho, koľko polievky chceme uvariť. Fajnšmekri si môžu do polievky pridať aj lyžicu kyslej smotany. Hotovo!

Špenát
Tradičné jedlo, ktoré sa v našich končinách podáva na Zelený štvrtok, ktorý už pomaly klope na dvere. Vďaka tomu, že medvedí cesnak je v týchto dňoch dostupný, môžete vyskúšať malú obmenu. Na prípravu špenátu si potrebujete prichystať niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.

špenát s medvedím cesnakom

Pesto
Taktiež jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku budete potrebovať orechy (vlašké alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý surový cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, ku ktorému pridáte nasekané orechy a olivový olej podľa chuti.

pesto z medvedieho cesnaku

Zaváraný
Spôsob, ako si na medveďom cesnaku pochutiť aj keď už ho v prírode nebude možno zbierať. Umytý medvedí cesnak nasekáte nadrobno, pridáte soľ a v mixéry z neho pripravíte hustú hmotu. Tú jednoducho naložíte do zaváraninových pohárov, ktoré pri teplote približne 80 stupňov necháte sterilizovať. Platí, že čím nižšia teplota, tým dlhšie treba sterilizovať.

Medvedí elixír
Alebo ak chcete tinktúra z medvedieho cesnaku. Okrem samotnej rastliny budete potrebovať už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách.

príprava na spracovanie