Mexická kuchyňa je charakteristická chutným jedlom, ktorého základom je príprava rôznorodými spôsobmi. Mexický stôl je preplnený špecialitami. Omáčky, polievky a šaláty, sú na mexickom stole bežné a očakávané, pričom ich príprava nie je vždy jednoduchá. Mexická kuchyňa je známa aj svojou výbornou zeleninou a ovocím, ktoré tu chutia lepšie, ako hocikde inde na svete.
Mexická kuchyňa je pestrá a pikantná, to je pre ňu charakteristickým znakom vo svete. Bežne sa táto kuchyňa spolieha na prítomnosť zeleniny a tej je tu dostatok. Pestuje sa tu minimálne 50 druhov fazulí a 150 druhov papričiek, pričom každá má svoju chuť, tvar, veľkosť, ale aj použitie. Práve tieto dve posledné plodiny robia zrejme mexickú kuchyňu mexickou a tak charakteristickou.
Musíme však spomenúť ešte niečo, bez čoho klasická mexická kuchyňa ani nemôže byť klasickou. Z nekysnutého cesta sa upečie okrúhla kukuričná placka, tortila,ktorú Mexičania používajú ako tanier, nádobu, ale aj ako pečivo, niekedy je to naberačku omáčok a podobne. No tu sú naše recepty:
Guacamole – mexické avokádové pyré
Ingrediencie:
· 2 zrelé avokáda
· 2 lyžice limetkovej šťavy
· 250 g paradajok
· 1 zväzok jarnej cibuľky
· 2 červené chilli papričky
· 1 červená feferónka
· ½ zväzku zeleného petržlenu
· ½ zväzku koriandru
· soľ
· čierne korenie z mlynčeka
· taco chipsy
· plátky limetky na zdobenie
Príprava:
Avokáda rozrežeme, zbavíme jadra a dužiny. Dužinu avokáda pokvapkáme troškou limetkovej šťavy. Šupku avokáda odložíme stranou. Dužinu rozmixujeme na pyré.
Paradajky umyjeme, krížom nadrežeme, vložíme do vriacej vody, schladíme, zbavíme šupky a jadierok, pokrájame na kocky a nakoniec nasekáme nadrobno. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Chilli papričky umyjeme, zbavíme ich semienok a nasekáme nadrobno. Feferónky umyjeme, zbavíme semienok a tiež nasekáme nadrobno. Bylinky opláchneme, usušíme a nasekáme najemno. Paradajky zmiešame s avokádovým pyré, cibuľkou, chilli papričkami, feferónkami, bylinkami a zbytkom limetkovej šťavy.
Chilli con carne
Ingrediencie:
· rastlinný olej
· 500 g mletého hovädzieho mäsa
· 2 cibule
· 3 strúčiky cesnaku
· 1 plechovka fazule
· 200 g sladkej kukurice
· 1 plechovka lúpaných paradajok
· paprika
· oregano
· chilli
Príprava :
Olúpte cibuľu a nakrájajte najemno. Olúpte a vylisujte cesnak.
Umyte a nakrájajte papriku na malé kocky.
Popražte cibuľu na veľkej panvici za stáleho miešania tak 3-4 minúty. Pridajte papriku a zamiešajte. Pridajte mäso a chilli a zamiešajte tak, aby sa v ňom mäso rovnomerne obalilo. Popražte mäso a pridajte paradajky, fazule a kukuricu. Podľa potreby podlejte vodou. Priveďte zmes k varu. Stíšte oheň a nechajte dusiť pod pokrievkou za občasného miešania približne 45 minút. Nakoniec pridajte oregano, soľ, čierne korenie a trošku chilli ak je potrebné.
Taco šalát s pečeným kuraťom
Ingrediencie:
· Tortilla chipsy 100 g alebo tortilly
· kuracie prsia
· kukuričný škrob
· vegeta
· Tabasco
· ľadový šalát
· 3-4 paradajky
· 2-3 červené cibule, nakrájané na kolieska
· kyslá smotana
· červené fazule
· eidam
· avokádo alebo guacamole
Príprava:
Nakrájajte kura na kocky. Posypte kukuričným škrobom, korením, cesnakovým práškom a dajte do panvice. Pridajte pikantnú omáčku a kura opečte. Nechajte kura vychladnúť.
Na jednotlivé taniere rozložte tortilla chipsy, alebo tortilly, pridajte šalát, na ne naložte cibuľu, fazuľu, paradajky a na vrch kúsky kuraťa.
Dolaďte avokádom, smotanou, alebo strúhaným syrom.