Milujem zaváranie…

Už je to opäť tu. Dozrieva ovocie a nielen v našej, ale aj maminej, sestrinej a babkinej záhrade! Čo s ním? Keď vidím plné koše čerstvo obratého ovocia už sa teším na uhľadne uložené zaváraniny v mojej pivnici. Prinášame nové recepty zo starých ingrediencií. Vďaka príprave vlastného džemu vždy presne viete, čo sa v každom pohári nachádza a čo svojej rodine prinesiete na stôl. Zmena je vítaná a tak prinášame niečo nové.

Bazové želé so zázvorom

Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml

Doba prípravy: asi 40 minút

 

Prísady:

·         400 ml bazovej šťavy (asi z 900 g plodov bazy)

·         400 ml pomarančovej šťavy (asi z 5 pomarančov)

·         75 g nadrobno nakrájaného kandizovaného zázvoru

·         1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker

 

1.  Vo veľkom hrnci dobre premiešame bazovú šťavu a pomarančovú šťavu. Pridáme kandizovaný zázvor a Super želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.  Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

3.  Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

TIP: Pomarančovú šťavu môžeme nahradiť 100% pomarančovým džúsom. Kandizovaný zázvor môžeme nahradiť kandizovaným ananásom.

Ananásový džem s brusnicami

Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml

Doba prípravy: asi 35 minút

 

Prísady:

·         600 g ananásu olúpaného a nakrájaného na malé kúsky

·         300 ml 100 % pomarančového džúsu

·         100 g sušených brusníc nasekaných na malé kúsky

·         1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

 

Príprava:

1.  Do veľkého hrnca vložíme ananás, džús, brusnice a dobre premiešame s Extra želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.  Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

TIP: Pomarančový džús môžeme nahradiť čerstvou šťavou z pomarančov.

 

Malinový topping s granátovým jablkom

Doba prípravy: asi 40 minút

Vystačí na asi 4 poháre ? 350 ml

 

Prísady:

·        600 g očistených malín

·        2 granátové jablká

·        1 kg cukru

·        1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker

·        šťava z 1 citróna

 

Príprava:

1.   Na prípravu toppingu vložíme do veľkého hrnca maliny. Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a pridáme vylúpané zrniečka granátových jabĺk. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.

2.   Pridáme zvyšok cukru a citrónovú šťavu a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného toppingu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

3.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

TIP: Hodí sa na čerstvé pečivo, vianočku alebo ohriaty na zmrzlinový pohár. Ak topping chceme mať bez zrniečok, po rozmixovaní ho precedíme.

 

Citrusová marmeláda s levanduľou

Doba prípravy asi 45 minút

Vystačí na asi 4 poháre ? 350 ml

 

Prísady:

·        500 g filetiek z pomarančov

·        500 g filetiek z citrónov

·        1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker

·        1 kg cukru

·        1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

·        1 zarovnaná KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker

·        kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

·        1 zarovnaná KL sušenej alebo čerstvej levandule (kvietkov)

Príprava:

1.   Na prípravu marmelády vložíme do veľkého hrnce filetky z pomarančov a citrónov. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.

2.   Pridáme zvyšok cukru, vanilínový cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme levanduľu a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmiešame do nej ešte 1 zarovnanú KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.

3.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

TIP: Marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Pár lyžíc marmelády vyšľahaných so studeným mliekom a kopčekom zmrzliny vytvorí lahodný osviežujúci shake.

Filetovanie citrusov: ostrým nožom orežeme po celom obvode pomarančovú a citrónovú kôru až na dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme plátky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.