
Kandizovaný zázvor je vynikajúci nielen do množstva receptov, ale aj ako pochúťka, ktorá uľaví od bolestí hrdla a horných dýchacích ciest. Tento recept som začala robiť najmä preto, že moje deti zázvor v inej podobe nezjedia.
Pri zápaloch hrdla, infekciách, alebo iných problémoch je zázvor nenahraditeľný a hoci v sladkej podobe, jeho účinky sú vynikajúce.
Vyskúšajte túto liečivú sladkosť aj vy!
Účinky zázvoru, ktoré sa oplatí poznať
Chrípka, nádcha, angína
Vďaka svojmu obsahu vitamínov a iných dôležitých živín je zázvor ideálny pomocník pri chrípke, nádche, angíne a horúčkach.
Môžete si síce zázvorový čaj kúpiť v lekárni, ale sile domáceho čaju sa nevyrovná.
A keď je príprava zázvorového čaju taká jednoduchá (recept na konci článku), tak načo ho kupovať
Zlepšuje dýchanie a vykašliavanie
Zázvor pomáha uvoľňovaniu hlienov z dýchacích ciest, ktoré pomôže pri chrípke alebo inému zápalu dýchacích ciest
Podporuje imunitu
Všetky vitamíny, éterické oleje a ostatné látky zvyšujú prirodzenou formou imunitný systém, aby sa dokázal uchrániť, pred rôznymi ochoreniami
Zlepšuje trávenie
Pozitívne ovplyvňuje fungovanie žalúdka a čriev.
Podporuje správne vyprázdňovanie, teda odstraňuje zápchu. Pomáha aj pri hnačkách, kde účinne odstraňuje vírusy z črevného systému
Detoxikuje telo
Zvyšuje činnosť pečene, ktorá pomáha prečistiť telo od toxínov.
Taktiež má antiseptické a antibiotické látky, takže ak v tele objaví nejakého „cudzopasníka“ určite si s ním poradí
Zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení
Zázvor rozširuje cievy, riedi krv a preto podporuje prietok krvi v celom tele. Je vhodný pri nadmernom zrážaní krvi a vytváraniu krvných zrazenín.
Tiež je nápomocný pri studených rukách, či nohách. Uvoľní cievy a prehreje celé končatiny
Potrebujeme na prípravu cukríkov:
125 g čerstvého zázvoru
1 – 2 šálky vody
1 šálka kryštálového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
Cukor na obaľovanie
Postup:
Koreň zázvoru očistíme a nakrájame na plátky hrubé 2-3 mm.
Zázvor zalejeme vodou, preložíme na plameň.
Keď voda zovrie, varíme pod pokrievkou cca 20 minút.
Z tejto vody si môžeme časť odobrať a pripraviť z nej skvelý čaj.
Pridáme cukor.
Podľa potreby pridáme ďalšiu vodu.
Pridáme aj šťavu z citróna.
Varíme ešte 15 – 20 minút, alebo kým sirup nezhustne a nie je lesklý.
Zázvor po dovarení necháme cca 1 hodinu oležať v tomto sirupe.
Potom zázvor zo sirupu zlejme.
Necháme odkvapkať a obalíme v cukre.
Necháme na tanieri voľne do druhého dňa, aby zázvor vyschol.
Potom skladujeme v uzatvárateľnom pohári.
Užívame podľa potreby, najmä počas chorôb.
Nezabúdajte však, že so zázvorom to netreba preháňať.
Podľa odporúčaní dospelí môžu užívať denne maximálne 50 g vareného alebo 5 g (2,5 čajovej lyžičky) surového zázvoru.
Zdroj: To je nápad.sk