K veľkonočným sviatkom a k príjemným stretnutiam v rodine či s priateľmi patrí už tradične aj výnimočný dezert. Na bohato prestretý sviatočný stôl sme pre vás pripravili niekoľko receptov, ktoré si zamilujete a určite ich ocenia aj kúpači. Všetky majú jedno spoločné – jedinečnú rumovú chuť , ktorú im dodáva klasický Tuzemský Um.
200g lineckého cesta
150g mletých orechov
1 PL džemu
0,5 dcl tuzemského umu KLASIK
200g gaštanového pyré
2 PL jemného tvarohu
4 vajcia
4 PL práškového cukru
Postup prípravy
- Linecké cesto vyvaľkáme, preložíme do formy, prikryjeme alobalom, na ktorý nasypeme ryžu, aby sa nevydulo, a dáme na 15-20 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
- V miske pripravíme plnku zmiešaním 150g mletých orechov, 1 polievkovej lyžice džemu a 0,5 dcl rumu. Na upečené cesto natrieme pripravenú plnku. Následne pripravíme druhú plnku z 200g gaštanového pyré a 2 polievkových lyžíc tvarohu a natrieme na orechovú vrstvu.
- Potom si pripravíme sneh. Najprv oddelíme bielka od žĺtkov zo 4 vajíčok a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zašľaháme 4,5 lyžice práškového cukru, aby vznikla pevná Pripravenú hmotu naplníme do cukrárskeho vrecka a postupne vytvárame na vrchu gaštanovej vrstvy ozdobné čiapočky.
- Zapečieme v trúbe na 15 minút na 150 stupňoch do zlatista.
ĽAHKÝ OPITÝ IZIDOR
Ingrediencie
3 vajcia
100g kryštálového cukru
100g múky
200g orechov
5 PL kakaa
200g práškového cukru
0,5 dcl tuzemského umu špeciál KLASIK
0,5 dcl mlieka
250g masla
2 PL ríbezľového džemu
200g čokolády
Postup prípravy
- Bielka od žĺtkov oddelíme. Žĺtka s cukrom vyšľaháme na nadýchanú penu. Pridáme 100g múky, 50g orechov a 2,5 lyžice kakaa. Všetko spolu jemne zamiešame. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu vody.
- Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne zapracujeme do cesta. Pripravené cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme do trúby piecť na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Keď je korpus hotový, necháme ho vychladnúť , vrchnú „šupku“ odstránime a natrieme ríbezľovým džemom (ak by sme vrchnú vrstvu neodstránili, džem by nevsiakol do korpusu a ostatné vrstvy by sa mohli zošmyknúť).
- V miske zmiešame 200g mletých orechov, 0,5l umu a 0,5dcl zovretého mlieka spolu so 4 polievkovými lyžicami práškového cukru a pripravíme prvú plnku. Orechovo-rumovú plnku natrieme na korpus s vrstvou ríbezľového džemu.
- Druhú plnku pripravíme z 250g zmäknutého masla, 100g roztopenej čokolády a 100g práškového cukru. Všetko spolu vyšľaháme do nadýchaného krému, ktorý navrstvíme na orechovú plnku. Pripravený koláč dáme schladiť do chladničky.
- Kým koláč chladne, pripravíme vo vodnom kúpeli čokoládovú polevu z 200g horkej čokolády a 50g masla. Hotovú polevu nalejeme na koláč, uhladíme a necháme stuhnúť.
RUMOVO-KÁVOVÉ KOŠÍČKY
Ingrediencie
200g lineckého cesta
75g višní
200g práškový cukor
250g mascarpone
2 ČL instantnej kávy
0,5 dcl tuzemského umu
Postup prípravy
- Linecké cesto si rozdelíme na guľky a dáme do muffinovej formy. Vo forme z nich vytvarujeme košíčky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na dobu 15 minút, alebo až kým košíčky nie sú zlatisté (košíčky sa môžu jemne nadvihnúť, stačí ich zatlačiť prstom).
- Na sporáku privedieme do varu višne s 2,5 lyžicami práškového cukru, až kým nevznikne hustý sirup, ktorý višne obalí.
- Z 0,5dcl umu, 2 čajových lyžičiek instantnej kávy, 150g práškového cukru a 250g mascarpone vymiešame krém.
- Do vychladnutých košíčkov vkladáme 1-2 višne a naplníme ich pripraveným krémom. Vrch ozdobíme orechmi alebo keksíkmi a pokvapkáme višňovým sirupom.