Najlepšie gazdinky používajú svoj UM

Rumový Izidor

K veľkonočným sviatkom a k príjemným stretnutiam v rodine či s priateľmi  patrí už tradične aj výnimočný dezert. Na bohato prestretý sviatočný stôl sme pre vás pripravili  niekoľko  receptov, ktoré si zamilujete a určite ich ocenia aj kúpači.  Všetky majú jedno spoločné – jedinečnú rumovú chuť , ktorú im dodáva klasický Tuzemský Um. 

RUMOVÝ TART
Ingrediencie Rumovy tart - small

200g lineckého cesta
150g mletých orechov
1 PL džemu
0,5 dcl tuzemského umu KLASIK
200g gaštanového pyré
2 PL jemného tvarohu
4 vajcia
4 PL práškového cukru

Postup prípravy

  1. Linecké cesto vyvaľkáme, preložíme do formy, prikryjeme alobalom, na ktorý nasypeme ryžu, aby sa nevydulo, a dáme na 15-20 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
  1. V miske pripravíme plnku zmiešaním 150g mletých orechov, 1 polievkovej lyžice džemu a 0,5 dcl rumu. Na upečené cesto natrieme pripravenú plnku. Následne pripravíme druhú plnku z 200g gaštanového pyré a 2 polievkových lyžíc tvarohu a natrieme na orechovú vrstvu.
  1. Potom si pripravíme sneh. Najprv oddelíme bielka od žĺtkov zo 4 vajíčok a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zašľaháme 4,5 lyžice práškového cukru, aby vznikla pevná Pripravenú hmotu naplníme do cukrárskeho vrecka a postupne vytvárame na vrchu gaštanovej vrstvy ozdobné čiapočky.
  1. Zapečieme v trúbe na 15 minút na 150 stupňoch do zlatista.

 

ĽAHKÝ OPITÝ IZIDOR
IngrediencieRumový Izidor

3 vajcia
100g kryštálového cukru
100g múky
200g orechov
5 PL kakaa
200g práškového cukru
0,5 dcl tuzemského umu špeciál KLASIK
0,5 dcl mlieka
250g masla
2 PL ríbezľového džemu
200g čokolády

Postup prípravy 

  1. Bielka od žĺtkov oddelíme. Žĺtka s cukrom vyšľaháme na nadýchanú penu. Pridáme 100g múky, 50g orechov a 2,5 lyžice kakaa. Všetko spolu jemne zamiešame.  Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať trochu vody.
  1. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne zapracujeme do cesta. Pripravené cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme do trúby piecť na 20 minút pri teplote 180 stupňov. Keď je korpus hotový, necháme ho vychladnúť , vrchnú „šupku“ odstránime a natrieme ríbezľovým džemom (ak by sme vrchnú vrstvu neodstránili, džem by nevsiakol do korpusu a ostatné vrstvy by sa mohli zošmyknúť).
  1. V miske zmiešame 200g mletých orechov, 0,5l umu a 0,5dcl zovretého mlieka spolu so 4 polievkovými lyžicami práškového cukru a pripravíme prvú plnku. Orechovo-rumovú plnku natrieme na korpus s vrstvou ríbezľového džemu.
  1. Druhú plnku pripravíme z 250g zmäknutého masla, 100g roztopenej čokolády a 100g práškového cukru. Všetko spolu vyšľaháme do nadýchaného krému, ktorý navrstvíme na orechovú plnku. Pripravený koláč dáme schladiť do chladničky.
  1. Kým koláč chladne, pripravíme vo vodnom kúpeli čokoládovú polevu z 200g horkej čokolády a 50g masla. Hotovú polevu nalejeme na koláč, uhladíme a necháme stuhnúť.

 

RUMOVO-KÁVOVÉ KOŠÍČKY
IngrediencieRumové košíčky

200g lineckého cesta
75g višní
200g práškový cukor
250g mascarpone
2 ČL instantnej kávy
0,5 dcl tuzemského umu

Postup prípravy 

  1. Linecké cesto si rozdelíme na guľky a dáme do muffinovej formy. Vo forme z nich vytvarujeme košíčky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na dobu 15 minút, alebo až kým košíčky nie sú zlatisté (košíčky sa môžu jemne nadvihnúť, stačí ich zatlačiť prstom).
  1. Na sporáku privedieme do varu višne s 2,5 lyžicami práškového cukru, až kým nevznikne hustý sirup, ktorý višne obalí.
  1. Z 0,5dcl umu, 2 čajových lyžičiek instantnej kávy, 150g práškového cukru a 250g mascarpone vymiešame krém.
  1. Do vychladnutých košíčkov vkladáme 1-2 višne a naplníme ich pripraveným krémom. Vrch ozdobíme orechmi  alebo keksíkmi a pokvapkáme višňovým sirupom.