Čas dozrievania ovocia je opäť tu a s ním aj jeho neodeliteľná súčasť, želírovacie recepty. Recepty r.Oetker.ponúkajú inšpirácie na prípravu vynikajúcich ovocných pochúťok, vďaka ktorým si na lahodnej chuti ovocia môžete pochutnať v ktoromkoľvek ročnom období. Na svoje si prídu aj tí, ktorí radi experimentujú.
Malinový džem so zázvorom
Doba prípravy: asi 20 minút
Vystačí na: asi 4 poháre ? 350 ml
Prísady:
· 1 kg malín
· 20 g čerstvého zázvoru
· 1 zarovnaná KL citrónovej kôry
· 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
· 500 g cukru
Príprava:
1. Do väčšieho hrnca vložíme maliny. Pridáme najemno nastrúhaný zázvor a citrónovú kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme.
3. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Marhuľový džem s levanduľou
Stačí na: asi 3 poháre ? 375 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
- 1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
- 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
Príprava:
1. Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
4. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Miesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 KL sušených kvietkov.
Ako náhradu marhúľ môžeme použiť nektárinky.
Použitím levandule sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
Jahodový džem s brusnicami a ovocným cukrom
Stačí na: asi 2 a ½ pohára ? 375 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
· 600 g očistených jahôd
· 50 g sušených brusníc
· 50 ml 100% jablkovej šťavy
· 1 balenie Želírovacieho ovocného cukru Dr.Oetker
Príprava:
1. Vo veľkom hrnci čiastočne rozmixujeme jahody s brusnicami ručným ponorným mixérom tak, aby v zmesi zostali aj kúsky ovocia.
2. Rozmixovanú zmes dôkladne premiešame s jablčnou šťavou a želírovacím ovocným cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme minimálne 3 minúty.
3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
4. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Miesto sušených brusníc môžeme použiť aj iné sušené ovocie. Napríklad sušené marhule, slivky nebo datle.