Orechy. Ktoré z nich sú pre vás tie naj?

Aj vy ich milujete? Orechy sú nielen obľúbenou delikatesou, ale aj zdrojom množstva zdraviu prospešných látok. Nájsť sa v nich dajú napríklad kvalitné oleje, bielkoviny, ale aj nenasýtené mastné kyseliny. Existuje však  množstvo druhov týchto plodov. Viete na čo sú dobré vaše najviac obľúbené?

 

Medzi tie naj patria:

·         kešu orechy – možno sa to nezdá, no patria medzi najzdravšie druhy. Obsahujú veľký podiel vitamínov, medzi nimi napríklad A, B, či E. V ich zložení sú však zastúpené aj minerály, najmä zinok, železo, horčík, ale napríklad aj taký betakarotén, vďaka ktorému sa v lete krajšie opálime. Pomáhajú teda nielen našej pokožke, ale aj očiam a dokonca zlepšujú aj stav slizníc,

·         mandle – sú široko využívané, najmä do zákuskov, no kreatívne osoby ich používajú aj pri varení. Sú to cenné orechy, ktoré obsahujú veľa železa, vápnika a horčíka a významne znižujú hladinu cholesterolu v krvi,

·         vlašské orechy– pre nás asi jeden z najpoužívanejších druhov. Vlašské orechy sú mnohých dobre známa klasika, ktorá sa používa najmä do koláčov. Vďaka svojmu zloženiu sú však vhodné pre ľudí s ochoreniami obličiek a problémami s krvným tlakom,

·         lieskové orechy – mnoho ľudí nimi nahrádza vlašské orechy. Obsahujú vitamíny B, E, C, ako aj minerálne látky, najmä meď a železo. Sú teda prospešné napríklad pri chudokrvnosti,

·        arašidy– nestarnúca slaná pochúťka, ktorá sa ešte aj teraz objavuje takmer na každom slávnostnom stole. Sú zdrojom vitamínov B, E, kvalitného arašidového oleja a bielkovín,

·         pistácie – žlto-zelené plody, ktoré obsahujú mnoho vitamínov a antioxidantov a chránia tak naše telo pred rakovinou. Nachádzajú sa v nich napríklad vitamíny A, B, E, ale aj minerálne látky ako napríklad železo, meď, zinok, selén, vápnik, horčík, či draslík.

Orechy sú pre naše telo naozajstným prínosom. Ich pravidelná konzumácia (najmä v prírodnej – nesolenej forme) prospieva vďaka obsahu vitamínov skupiny B našej pleti, vlasom, či nechtom. Okrem toho sú zbraňou aj v prevencii proti cukrovke, Alzheimerovej chorobe, rakovine, znižujú krvný tlak a regulujú hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka obsahu horčíka pomáhajú upokojiť nervy a zahnať stres. Navyše regulujú aj prírastok hmotnosti.

Zdroj: Zoe