Patrí do ovocnej ríše, no nevyzerá tak. Ak je dozreté, má maslovú konzistenciu, nechutí sladko ani výrazne nevonia. Hoci sa tvári „exoticko“, v kuchyni sa dá šikovne a rýchlo využiť – spestrí šalát či nahradí maslo. Dopriať by sme si ho mali aspoň raz do týždňa. O čom je reč? O AVOKÁDE, ktoré je okrem iného skvelé na kĺby.
Ako si správne vybrať
Zrelé avokádo má pevnú šupku, no na dotyk je mäkké. Najčastejšie u nás nájdeme zelené alebo čierne avokádo hruškovitého tvaru, jeho tvar a farba záleží od druhu. Pri kúpe si treba dať pozor hlavne na pleseň, takže pred tým ako si ho dáte do košíka, poriadne ho skontrolujte. Ak nemáte v pláne konzumovať ho ihneď, kúpte si tvrdšie plody. Pri izbovej teplote Vám dozrejú do štyroch dní. Načaté avokádo rýchlo hnedne, preto je dobré ho ihneď zjesť. V chladničke Vám vydrží asi tri dni. Konzumujte len zrelé plody, tie nedozreté sú totiž príliš horké.
Je výborné na rôzne nátierky, kde skvele nahradí menej zdravé maslo. Takisto spestrí šalát, omáčku alebo z neho môžete vykúzliť dip. Tepelne upraviť ho je škoda, pretože by sa tým zničili všetky prospešné látky a vitamíny. Dozreté avokádo sa ľahko šúpe – najprv ho prerežte pozdĺžne, vyberte kôstku, rozrežte na štvrtiny a šupku odstráňte – ide to ľahko. A práve pod šupkou sa nachádza najviac vitamínov.
Čo sa v ňom skrýva?
Avokádo je plné veľmi dôležitých látok ako sú karotenoidy, flavonoidy a fytosteroly. Je výborným zdrojom vlákniny. Hoci obsahuje až 20% tuku, môžeme si ho dopriať bez výčitiek. Ide totiž o veľmi prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Tie majú priaznivý vplyv na znižovanie zlého cholesterolu v krvi a tým znižujú riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Ďalej v ňom nájdeme vitamíny B, C, E a minerálne látky ako draslík, horčík a železo. Avokádo je bohaté na antioxidanty a má protizápalové účinky, čím prispieva k prevencii rakoviny. Osvedčilo sa pri reume a dokonca vďaka luteínu má pozitívny vplyv na kvalitu zraku. Ak Vás trápia problémy s kĺbami, doprajte si ho dvakrát do týždňa. Má málo sodíka, preto si ho môžu doprať aj tí, ktorých trápi problém s krvným obehom. Vďaka malému obsah cukru má nízky glykemický index, čo zase ocenia cukrovkári. Má blahodarné účinky na trávenie a je vhodné aj pre tých, ktorých trápia žalúdočné vredy. Avokádo veľmi dobre zasýti, a hoci je „tučné“ dopriať si ho môžete aj pri redukčných diétach.
zdroj: http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/avocado-nutrition-facts-great-benefits-from-a-mighty-fruit