Pečené kuracie stehná s koreňovou zeleninou

Vianoce sú za nami, je čas vyrovnať sa s ich následkami a uľaviť trochu svojmu telu. Avšak rozumne. Siahnite po klasike, ktorú môžete trochu pozmeniť: chutných kuracích stehnách pomaly pečených s koreňovou zeleninou. Tá nielenže dodá mäsu krásnu vôňu, ale aj nový rozmer chuti a potrebné minerály, stopové prvky a vlákninu. A najlepšie na tom je, že ide o naozaj jednoduchý recept, ktorého hlavnú prácu urobí rúra. A vy si medzitým môžete zacvičiť.

 

Kuracie stehná sú skvelé. Na rozdiel od kuracích pŕs sú šťavnatejšie, chutnejšie a obsahujú oveľa viac minerálov, najmä zinku. Zinok je nevyhnutný pre činnosť enzýmov zodpovedných za metabolizmus, funkciu nervov a imunitu. Takže ak ste ich doteraz prehliadali, je čas to napraviť s naším osvedčeným receptom od blogerky Live With Anny.

Na štyri porcie si pripravte:
4 ks kuracích stehien z farmárskeho kurčaťa
3 veľké mrkvy
2 petržleny
1 malý zeler
1 červenú cibuľu
1 bielu cibuľu
70 g masla
soľ a čierne korenie
1 lyžičku mletej papriky
trochu vody

A ako postupovať?
Najprv si pripravte zeleninu. Všetko očistite, nakrájajte na väčšie kúsky, mierne osoľte a vložte do pekáča.
Kuracie stehná očistite, utrite papierovou utierkou, osoľte, okoreňte a potrite červenou paprikou.
Ochutené stehná položte do pekáča na zeleninu, navrch dajte kúsky masla a všetko zalejte trochou vody (asi pol šálky).
Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 70 minút – kým stehná nie sú krásne zlatisté a zelenina mäkká. Podávajte s pečenými zemiakmi, ktoré môžete upiecť v rúre súčasne so stehnami. Ešte lepšiu chuť dosiahnete v rúre s funkciou pary. Para s horúcim vzduchom totiž preniká do jedla rýchlejšie a výsledná chuť je intenzívnejšia, mäso je šťavnaté, nie je vysušené a vnútri ostane dokonale prepečené a nasýtené chuťou a vôňou zeleniny.

Zdroj: Iveta H.