Pečiva sa pri chudnutí nevzdávajte, len správne vyberajte

Pečiva sa pri chudnutí nevzdávajte, len správne vyberajte

Bez pečiva si mnohí z nás nevedia predstaviť raňajky, možno ani večeru. Na čo si treba dať pri výbere toho správneho pečiva pozor? To správne totiž obsahuje čo najviac vlákniny a čo najmenej sodíka.

Keď si vyberáme pečivo, často sa necháme zmiasť popisom na obale, ktorému možno veľmi nerozumieme. Na trhu je veľa možností- pečivo cereálne, viaczrnné, celozrnné, špeciálne a pod. Medzi týmito druhmi sú ale rozdiely, ktoré by sme mali poznať, ak máme záujem zdravšie žiť a lepšie vyzerať.

Najčastejšie si zamieňame cereálne pečivo s celozrnným. Celozrnné je podľa nás to, ktoré je posypané semienkami, aj keď je vyrobené z klasickej bielej múky. Cereálne znamená vyrobené z múky, čo sa vzťahuje na akékoľvek pečivo. Viaczrnné pečivo znamená, že je vyrobené z viacerých druhov múky, ale nemusí vôbec obsahovať celozrnnú múku. Celozrnné pečivo obsahuje aspoň 80% celozrnnej múky. Sledujte popis pečiva na etikete. Výrobok nevyberajte podľa farby. Pri celozrnnom výrobku uvidíte označenie „celozrnný výrobok“ alebo „celozrnné pečivo.

Výhoda celozrnného pečiva spočíva v živinách. Tie totiž biele pečivo vyrobené z klasickej pšeničnej múky príliš neponúka. Biele pečivo nám síce dodá energiu, ale celozrnné aj vlákninu, veľa vitamínov, minerálnych látok a v neposlednom rade aj dobre chutí a zasýti na dlhšiu dobu. Po zjedení bieleho pečiva môžete rýchlejšie vyhladnúť, a to môže viesť k väčšej konzumácii jedla a priberaniu na váhe.

Ak chcete odbúrať nadbytočné kilá, nemusíte sa automaticky vzdať pečiva. Pečivo je zdravé, je zdrojom sacharidov a vďaka nim získava náš organizmus energiu. Pečivo teda vynechávať vôbec nemusíte, len ho správne vyberajte.
Medzi ďalšie kritériá výberu toho správneho pečiva patrí vláknina a soľ. Aby naše telo fungovalo, ako treba, je nevyhnutné požívať potraviny obsahujúce vlákninu. Tá znižuje cholesterol, pomáha črevám, udržiava stálu hladinu krvného cukru, pomáha aj diabetikom. Vďaka obsahu vlákniny pečivo napomáha pri prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale aj žlčníkových kameňov. Denný príjem vlákniny by mal byť aspoň 25g. Preto jej treba pridať, no sodík zasa ubrať. Ak je sodíka nadbytok, zvyšuje sa nám krvný tlak. Jeho príjem by nemal byť vyšší ako 2g.

Celozrnné pečivo je najlepšie konzumovať napríklad s chudou šunkou, syrom, tvarohom alebo nátierkou. Tieto kombinácie spôsobia dlhotrvajúci pocit nasýtenia. Jedzte ho na raňajky a desiatu. Ženám sa odporúča jedna porcia (50 – 60 gramov zodpovedá krajcu chleba, celozrnnému rožku alebo žemli), mužom až dve porcie.

Zdroje: http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=789608, http://www.plusprovas.cz/sk/clanky/fakty-a-myty/tmave-pecivo-je-zdrave-pravda-alebo-mytus, http://www.fithall.sk/rest/magazin/30-10-Zdravie-a-zivotny-styl/510-pecivo.html

Foto: http://static.robadadonne.it/wp-content/uploads/2014/10/celiaca.jpg