Chcete si udržať peknú postavu? Ochuťte si jedlo! Niektoré druhy korenín a bylín vám dokonca pomôžu zbaviť sa nadbytočných kilogramov.
Kardamóm požierač tukov
Kardamóm je jednoducho úžasný, pretožesa hodí do slaných aj sladkých jedál. Pripravte si nápoj z jednej lyžičky kardamomóvých semienok, niekoľkých klinčekov, trochy škorice a zázvoru. Zmes zalejte pol litrom vody a priveďte do varu, 10 minút nechajte lúhovať a požieračtukov je na svete! Navyše chutí výborne.
Mäta pieporná – uľahčuje trávenie
Z mäty pripravujeme najčastejšie čaj. Zmrazením do kociek ľadu si bylina uchová svoju typickú vôňu. Máte tak pripravenú zásobu na horšie časy, keď budete potrebovať upraviť zažívanie a zbaviť sa zopár zbytočných kilogramov. Mäta uľahčuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu a kŕčom, je vhodná aj pri hnačkách.
Šalvia – upokojí žalúdok
Chudnutiu pomáha aj šalvia, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi. Ak si nevhodným stravovaním podráždite žalúdok, pomôže ho upokojiť. Lyžicu sušenej šalvie zalejte vriacou vodou a nechajte asi 10 minút lúhovať.Pite pred jedlom jednu šálku. Tiež ju môžete pridávať k mäsu a do šalátov.
Škorica – zaháňa hlad
Je nielen výborným afrodiziakom, ale nebudete po nej pociťovať hlad. Podporuje krvný obeh, urýchľujú látkovú výmenu a aj zažívanie, udržuje hladinu cukru v krvi na únosnej miere. Prehrieva telo. Môžete si z nej (použite ju celú) urobiť odvar a piť ho ako čaj, alebo ju môžete do čaju pridávať. Je výborná s jablkom a vhodná do rôznych koláčov či sladkých jedál.
Zázvor – rýchlo spaľuje tuky
Zázvor rozširuje cievy, rozprúdi v tele krv, a tak príjemne zahrieva celý organizmus. Urýchľuje látkovú výmenu až o 20 percent, takžeaktrpíte nadváhou, okamžite si ho zaraďte do jedálneho lístka. Koreň obsahuje éterické oleje, ktoré upokojujú nervový systém a podporujú tvorbu žalúdočných a žlčníkových štiav. Tie sa postarajú o rýchle spálenie tukov. Čerstvý koreň môžete nastrúhať a pridať do omáčok, šalátov, ryžových pokrmov a k hydine. Alebo: počas dňa vypite liter zázvorovej vody. Na to potrebujete 5 cm dlhý koreň, ktorý očistíte, nakrájate na plátky, zalejete horúcou vodou a necháte 20 minút lúhovať.
Čierne a biele korenie – do čaju a kakaa
Zaženú pocit oreniažalúdok, črevo, a tým aj celú látkovú výmenu. Znalci odporúčajú štipku pridať aj do čaju, kakaa alebo horkej čokolády. Aj pohár teplého mlieka s 2 lyžicami medu a dvojitou štipkou korenia chutí lahodne. Môžete ho piť denne.
Kajenské korenie– vyštípte si obezitu
Papričky obsahujú látku kapsaicín, ktorá dvadsaťnásobne zvyšuje produkciu slín. Znamená to, že všetko, čo zjeme, aj rýchlejšie strávime. Táto látka podporuje látkovú výmenu a vďaka nej organizmus spaľuje tuky až o 25 % rýchlejšie. Tuk sa neukladá v tele, ale hneď sa premení na energiu.
Horčičné semienka – likvidátor tukových zásob
Horčica ako rastlina rastie na divoko aj u nás. Na kuchynské účely sa však vysádza v špeciálnych záhradách. Látka obsiahnutá v horčičných semenách podporuje prekrvenie a činnosť žlčníka, ktorý je zodpovedný za spaľovanie tukov. Horčičné semienka môžete použiť na obalenie rýb alebo pri nakladaní mäsa či uhoriek. Výborné sú aj na pečenie a varenie polievok či rybích špecialít.