Egreše sú ovocie, ktoré je nenáročné na pestovanie, ale áročné na oberanie. Každý to pozná, malé bobulky žltej, zelenej, alebo bordovej farby sú naozaj chutné, sladko-kyslé ovocie, ale na konárikoch na nás číhajú malé ostré pichliače, ktoré nám poriadne znepríjemnia oberanie.
Egreš rástol divoko v Severnej Amerike a aj na území Ruska, odkiaľ sa postupne rozšíril do sveta. Aj u nás obľúbené ovocie sa pestuje asi v každej záhrade a málokto vie, koľko dobrého vie pre nás toto ovocie urobiť.
Egreš
• čistí črevá, zbavuje ich odpadových látok
• zlepšuje využívanie bielkovín
• posilňuje zrak, zabraňuje očným ťažkostiam pri cukrovke
• podporuje rast vlasov a tvorbu zdravej kože a nechtov
• chráni pred infekciami dýchacích ciest, prechladnutím
• odvodňuje a pôsobí močopudne
• priaznivo vplýva na hojenie rán, zlomenín, popálenín
• zbavuje mozog jedovatých ťažkých kovov
• posiluje žily, cievy, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami, stabilizuje hladinu cholesterolu
• obsahom kremíka pomáha pri osteoporóze, zabezpečuje správnu stavbu kostí
Hneď po hrozne sa egreše vyznačujú najväčším množstvom ovocného cukru z celého domáceho bobuľového ovocia. Ich príjemne kyslastá chuť súvisí s vysokým podielom vínnej, jablkovej a citrónovej kyseliny, ktoré podporujú chuť do jedla a trávenie.
Egrešové čatní
Potrebujeme: Potrebujeme 1 kg egrešov, 500 g cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky zázvoru, cukor, štipku klinčekov, rasce, škorice, pepru a chilli.
Postup:
Očistené egreše (bez stopiek a okvetí) rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, lisovaný cesnak a mleté korenie. Za stáleho miešania ešte 20 minút povaríme. Horúce potom naplníme do pohárov, uzavrieme, postavíme dnom nahor a necháme vychladnúť.