Pichľavé egreše nás odmenia vyčistením čriev

Egreše sú ovocie, ktoré je nenáročné na pestovanie, ale áročné na oberanie. Každý to pozná, malé bobulky žltej, zelenej, alebo bordovej farby sú naozaj chutné, sladko-kyslé ovocie, ale na konárikoch na nás číhajú malé ostré pichliače, ktoré nám poriadne znepríjemnia oberanie.

Egreš rástol divoko v Severnej Amerike a aj na území Ruska, odkiaľ sa postupne rozšíril do sveta. Aj u nás obľúbené ovocie sa pestuje asi v každej záhrade a málokto vie, koľko dobrého vie pre nás toto ovocie urobiť.

Egreš
• čistí črevá, zbavuje ich odpadových látok
• zlepšuje využívanie bielkovín
• posilňuje zrak, zabraňuje očným ťažkostiam pri cukrovke
• podporuje rast vlasov a tvorbu zdravej kože a nechtov
• chráni pred infekciami dýchacích ciest, prechladnutím
• odvodňuje a pôsobí močopudne
• priaznivo vplýva na hojenie rán, zlomenín, popálenín
• zbavuje mozog jedovatých ťažkých kovov
• posiluje žily, cievy, chráni pred srdcovo-cievnymi chorobami, stabilizuje hladinu cholesterolu
• obsahom kremíka pomáha pri osteoporóze, zabezpečuje správnu stavbu kostí

Hneď po hrozne sa egreše vyznačujú najväčším množstvom ovocného cukru z celého domáceho bobuľového ovocia. Ich príjemne kyslastá chuť súvisí s vysokým podielom vínnej, jablkovej a citrónovej kyseliny, ktoré podporujú chuť do jedla a trávenie.

Egrešové čatní
Potrebujeme: Potrebujeme 1 kg egrešov, 500 g cukru, 2 dl octu, 2 strúčiky cesnaku, pol lyžičky zázvoru, cukor, štipku klinčekov, rasce, škorice, pepru a chilli.

Postup:
Očistené egreše (bez stopiek a okvetí) rozvaríme, pridáme ocot, soľ, cukor, lisovaný cesnak a mleté korenie. Za stáleho miešania ešte 20 minút povaríme. Horúce potom naplníme do pohárov, uzavrieme, postavíme dnom nahor a necháme vychladnúť.