Chutné, osviežujúce, chladené. Také nápoje si žiada najteplejšie ročné obdobie. Keď ortuť na teplomery dosiahne vyššie hodnoty, siahame po bublinkových ľadových nápojoch, ktoré nás schladia. V skutočnosti robia pravý opak! Smäd nám paradoxne uhasí nápoj, ktorý mnohí pijú na zahriatie v zime. V letnom období dokonca osvieži lepšie než zmrzlina.
Čaj počas horúčav? Pre mnohých zvláštne a nepochopiteľné. Vplyvom odchádzajúcej zimy väčšina ľudí odloží čaje do kredencu v kuchyni a siahnu po nich až s príchodom prvého vážnejšieho ochladenia. Spájajú ich skôr s príchodom jesene alebo zimy a považujú skôr za vhodnú podpornú liečbu pri chrípke. Tento chutný nápoj zaženie smäd nielen v zime.
Studená pohroma v horúcom počasí
Je jedno, v akom ročnom období si užívate chuť lahodnej zmrzliny. Dôležité je dávať si pozor na prudké zmeny teplôt. Ľudský organizmus sa za horúceho počasia prehrieva, preto studené nápoje na ľudské telo pôsobia podobne, ako keď nalejete vodu na rozohriatu platničku. V priebehu pár sekúnd síce schladia a vy pocítite veľkú úľavu, o chvíľu však príde niečo, s čím ste nerátali. Organizmus dostane šok a jeho teplota sa rýchlo zvýši! Chladený nápoj nie sú naše bunky schopné vstrebať a náš organizmus to stojí energiu. Výsledok? Bude vám ešte teplejšie a doslova vás oblejú kropaje potu. Nielenže sa budete cítiť ešte horšie, ale nie je to ani zdravé!
Čím je výnimočný?
Naopak, do čierneho trafíte pitím vlažného alebo teplého čaju! Považuje sa za jeden z najvhodnejších nápojov, preto by mal byť súčasťou pitného režimu. Doplní tekutiny a čo je hlavné, jeho blahodarné účinky ho robia nenahraditeľným. Už starí Číňania vedeli o jeho zdravotných výhodách a používali ho na liečenie kožných ochorení. Celé storočia sa považuje za účinný prostriedok pri znižovaní únavy. Zatočí aj s črevnými a žalúdočnými ochoreniami!
Čaj v sebe ukrýva hotový poklad. Obsahuje takmer tristo zdraviu prospešných látok, vrátane trieslovín a ich zlúčenín. Triesloviny blahodarne ovplyvňujú trávenie, keďže sú schopné naviazať na seba a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Nájdeme v ňom aj vitamíny skupiny B, hlavne B a B2, taktiež A a C. V obsahu vitamínu P nemá čaj konkurenciu! V spojení s vitamínom C prispieva k hromadeniu kyseliny askorbovej. Jednoducho povedané, pre ľudské telo predstavuje zdravú bombu, ktorá posilňuje odolnosť organizmu. Aj mozog i srdce sa potešia! Keďže sa v lete zvykneme viac potiť, čím prichádzame o dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky, tieto dôležité látky získame práve pitím čaju.
Pozor na kvalitu
Schladiť organizmus a dodať mu výživné látky dokáže len kvalitný, poctivo pripravený čaj. Dajte prednosť sypanému bez akýchkoľvek pridaných aróm a iných látok. Skvelou voľbou je zelený čaj, ktorý efektívne ochladzuje organizmus, zrýchľuje metabolizmus a má ešte jeden príjemný bonus. Podporuje chudnutie, čo mnohí privítajú hlavne v letnom období. Smelo do toho!
Autor: Jana P.