Radi si aj s rodinou pochutnávate na domácej limonáde, ale sirupom z obchodu ste neprišli na chuť? V tom prípade je pre vás ideálnym riešením domáci sirup bez zbytočných farbív, konzervačných látok a aróm. S cukrom ho uvaríte v pohodlí domova raz-dva. A chutiť bude vynikajúco!
Čas voňavých byliniek a čerstvého ovocia sa nezadržateľne blíži. Ak aj vy patríte k milovníkom domácich pochúťok zo šťavnatých plodov, byliniek a dokonca kvetov, určite už teraz vymýšľate čo zaujímavé a nové tento rok z darov prírody uvaríte. Možností sa ponúka viacero. Jednou z nich je aj príprava domáceho sirupu, ktorý má v kuchyni veľa možností použitia. Záleží len od fantázie, ako jednotlivé druhy ovocia a byliniek skombinujete.
Sirupy sú vhodné predovšetkým na riedenie vodou, výborná je napríklad osviežujúca bazová, alebo malinová limonáda s citrónom. Dobrú službu sirup urobí aj ako chutný preliv na palacinky, zmrzlinu, alebo ovocný pohár. Ak nedáte dopustiť na prírodné liečebné metódy, určite by vo vašej domácej lekárničke nemali chýbať zdravé prírodné sirupy, ktoré sa konzumujú po lyžičkách. Je naozaj veľa možností ako chutný domáci sirup v domácnosti použiť. Navyše si ním aj posilníte imunitu, keďže všetky cenné látky a vitamíny zostávajú pri šetrnom varení v tekutine zachované. Tak čo, navnadili sme vás?
Domáci sirup pre každého
Láka vás predstava domácej sviežej limonády za horúcich letných dní? Obávate sa však zdĺhavej prípravy sirupu s neistým výsledkom? Už nemusíte! slovenské cukrovary pripravili pre všetky odhodlané gazdinky rad nových cukrov určených špeciálne na prípravu domácich sirupov! S ich použitím bude mať váš sirup perfektnú konzistenciu, bude dokonale chutiť a to všetko bez použitia množstva ingrediencií. Vystačíte si len s cukrom a prírodnými ingredienciami ako je ovocie, kvety, bylinky, alebo citrónová šťava.
Bylinkový a kvetový sirup
Cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek je unikátny produkt s prírodným zložením. V praktickom kilogramovom balení je namiešaný presný pomer ingrediencií potrebných k príprave perfektného bylinkového a bazového sirupu. Výhodou špeciálneho cukru je, že výsledný sirup sa vyznačuje vyváženou chuťou a ideálnou konzistenciou, teda nebude ani príliš riedky a ani príliš hustý. K príprave nepotrebujete ani špeciálny recept, postup varenia sa nachádza priamo na obale a je naozaj jednoduchý. Z obsahu balenia a vody uvaríme číry roztok, ktorým zalejeme očistené kvety alebo bylinky. Necháme odstáť v chlade. Čas lúhovania záleží od druhu použitých bylín, alebo kvetov. Následne zmes precedíme a ešte raz krátko povaríme. Potom už len hotovým sirupom naplníme fľaše.
Ovocný sirup
Cukor na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia je výborným pomocníkom pri príprave rozličných ovocných sirupov. Zabezpečí, že sirup bude mať bohatú a plnú chuť bez použitia konzervačných látok, farbív alebo aróm. Vďaka šetrnému spôsobu varenia si výsledný produkt zachováva prirodzenú farbu ovocia a bohatstvo vitamínov. Pri vymýšľaní vlastných receptov možno bez obáv popustiť uzdu fantázii, keďže jednotlivé druhy ovocia a dokonca aj zeleniny možno kombinovať a vylepšovať pridaním korenín, prírodných esencií a byliniek. Praktické balenie poskytuje presné množstvo potrebných prísad, a navyše aj užitočný potravinársky enzým – pektinázu, ktorá bráni príliš silnému želírovaniu zmesi. Samotná príprava sirupu je jednoduchá. Ovocie, alebo iné plody, napríklad šípky, či plody bazy čiernej, sa pár minút varia s vodou a po vychladnutí sa zmieša s cukrom na prípravu sirupu. Odstátu zmes je potom potrebné už len vylisovať cez sitko a pred naplnením do fliaš ešte raz krátko povariť.
RECEPTY
SIRUP Z KVETOV BAZY ČIERNEJ
Potrebujeme:
– 15-20 kvetov bazy
– 0,5 litra vody
– 1 kg cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek
– 1 BIO citrón
– 2 celé škorice
Postup:
1. Bazové kvety dobre vytrasieme a zbavíme hrubých stoniek. Cukor na prípravu sirupu rozpustíme v horúcej vode a povaríme. Keď je roztok číry, zalejeme ním kvety. Kvety ponecháme v cukrovom roztoku 48 hodín v chlade.
2. Sirup scedíme, naplníme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a uskladníme v chlade. Pre dlhšiu trvanlivosť sirup pred plnením uvedieme na 3 minúty do varu.
Riedenie:
1 diel sirupu + 6 dielov vody, po otvorení skladujeme v chladničke a rýchlo spotrebujeme.
SIRUP Z PLODOV BAZY ČIERNEJ
Potrebujeme
– 1 kg plodov bazy čiernej
– ½ l vody
– 1 kg cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia
– 1 zväzok celej škorice
Postup:
Zrelé plody poriadne umyjeme, necháme odkvapkať a odstránime stopky. Spolu s vodou a škoricou privedieme v širokom hrnci do varu. Asi 5-10 minút povaríme, pokiaľ sa bobule nerozpadnú. Vychladnutú tekutinu zmiešame s cukrom a uložíme na noc do chladu. Precedíme cez jemné sitko necháme 3 minúty povariť. Horúci sirup plníme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a skladujeme v chlade.
Riedenie:
Riedime v pomere 1:6 (1 diel sirupu na 6 dielov vody). Po otvorení skladujeme v chladničke a rýchlo spotrebujeme.
Zdroj: Lujza