Raňajky sú základ, a desiata nevyhnutnosť!

lievance

… keď si chcete zachovať štíhlosť. Naučte sa venovať každé ráno pár minút výdatným raňajkám, ktoré vás nielen zasýtia, ale dodajú vášmu telu aj mnoho užitočných látok. Spolu so špecialistom na výživu Ing. Petrom Havlíčkom sme pripravili niekoľko chutných tipov na skvelé raňajky a výdatnú desiatu. Presvedčíte sa, že pár minút času stačí na získanie energie pre celý deň.

Od rána do večera máte mnoho práce a povinností. Značnú časť dňa strávite v práci a doma sa namiesto zaslúženého oddychu venujete starostlivosti o domácnosť, rodinu a deti. Ak si aj pri takomto životnom štýle chcete zachovať štíhlu líniu, dobrú náladu a energiu od rána do noci, nevyhnutnosťou je čerpať energiu z kvalitnej a vyváženej stravy. Ideálne hneď ráno a dopoludnia!

Čo takto dať si – sóju?  
Pepek námorník získaval silu zo špenátu. No i sója dokáže zázraky. Je to takmer zázračná rastlina. Sója fazuľová (latinsky glycine max) je strukovina pochádzajúca z Východnej Ázie a patrí do rodu sója z čeľade bôbovité. Pochádza z Číny, odkiaľ sa dostala do Ameriky a Európy v 18. storočí. Veľmi rýchlo sa stala obľúbenou po celom svete vďaka vyváženým nutričným hodnotám, pozitívnemu vplyvu na zdravie človeka a dostupnosti. V súčasnosti sú najväčšími producentmi sóje Spojené štáty, Brazília, Austrália a Argentína. Jej malé nenápadné plody obsahujú množstvo bielkovín, draslíka, fosforu, horčíka, vápnika, vitamínu B, železa aj zinku. Kombinácia omega 3 a omega 6 mastných kyselín pôsobí blahodarne na mozog, zrak a posilňuje imunitu. Viete si predstaviť lepší doplnok jedálneho lístka v dnešnej dobe ako sójové produkty?

My sa však často radšej uspokojíme s jedlom z rýchleho občerstvenia či s bagetou. Aktuálne trendy však hovoria jasnou rečou – pravidelný prísun sóje a sójových výrobkov prospieva zdraviu, posilňuje imunitu aj vitalitu.

Keď sója – tak potom aká?
V potravinách dostať rôzne podoby sóje – od suchých bôbov až po sójové polotovary. Na slovenský trh však práve prichádza absolútna novinka – značkové produkty renomovaného belgického výrobcu sójových doplnkov výživy Alpro soya. Spoločnosť 30 rokov zdokonaľuje technológie pri výrobe sójových produktov a zabezpečuje spracovanie najkvalitnejších sójových bôbov. Starostlivo pritom dohliadajú na kvalitu počas celého procesu výroby od zberu a transportu plodov až po predaj konečnému spotrebiteľovi. Kvalita tovaru a spokojný zákazník sú v Alpro soya na prvom mieste.

Keď raňajky, tak poriadne
Príprave raňajok venujeme bežne len zopár minút. Ak chceme začať deň zľahka, môžeme skombinovať čerstvé ovocie a cereálie. Ovocie je plné prírodných cukrov, vitamínov, minerálov a ďalších aktívnych látok, ktoré váš organizmus dokáže plnohodnotne využiť. Cereálie ako napríklad celozrnné ovsené vločky okrem energie obsahujú tiež dôležitú vlákninu a minerály. Takéto raňajky vás zasýtia, takže sa vyhnete nečakanému hladu, aby ste museli bruško utíšiť zbytočnými sladkými drobnosťami. K obom receptom, ktoré sme pre vás pripravili, sa ideálne hodí sójový nápoj Alpro Soya Natural. Kvalitný nápoj vyrobený z tých najkvalitnejších plodov výživovú hodnotu zdravého štartu dňa ešte viac podporí.

Desiata je nevyhnutnosťou
Medzi raňajky a obed nezabudnite zaradiť menšiu desiatu. Správne by mala nasledovať 2 až 3 hodiny po raňajkách, aby vám dodala potrebnú energiu a zahnala hlad, ktorý by mohol spôsobiť neskoršie prejedanie sa pri obedovom menu. Dobrá desiata nie je žiadna veda. Ak máte rada ovocie, dajte si pár kúskov čerstvého ovocia a k nemu napríklad sójový nápoj Alpro Soya Natural. Vášmu telu tak zároveň doprajete poriadnu dávku dôležitých látok, ako sú bielkoviny, draslík, fosfor, horčík, vápnik, vitamín B, železo či zinok. „Bielkoviny treba telu dodávať pravidelne v strave, čím zabezpečíme prirodzenú obnovu všetkých bielkovinových štruktúr,“ vraví Ing. Petr Havlíček, špecialista na výživu, známy aj u nás z relácie Ste to, čo jete. „Ďalším benefitom sójových výrobkov Alpro Soya je napríklad aj obsah vápnika. Postará sa o váš zdravý chrup i kosti celého tela. Nápoje obsahujú aj vitamíny B2 a B12, ktoré pozitívne ovplyvňujú celkovú energetickú premenu v organizme a podporujú správnu tvorbu krvi a nervového systému,“ zdôrazňuje Petr Havlíček.

Recepty na chutné a zdravé raňajky
Müsli s ovocím
Suroviny:
50 g ovocného alebo iného müsli
100 ml sójového nápoja Alpro soya Natural
1 kivi, jablko, banán prípadne iné sezónne ovocie

Príprava:
Müsli nasypte do pripravenej misky, zalejte vychladeným nápojom Alpro Soya Natural a nechajte chvíľu odstáť. Podľa chuti môžete do müsli zamiešať aj trochu čerstvého ovocia, či pridať med a kakao.

Medové vločky s mangom
Suroviny:
100 g veľkých ovsených vločiek
400 ml sójového nápoja Alpro Soya Natural
4 lyžice tekutého medu
1 mango nakrájané na plátky

Príprava:
Vločky vysypte do misky a zalejte ich sójovým nápojom Alpro Soya Natural. Povarte v malom hrnci zhruba 5 minút, stále miešajte. Prípravu si môžete uľahčiť aj mikrovlnnou rúrou, nezabudnite však po dvoch minútach vločky premiešať a vložiť ich znovu do mikrovlnky, až kým nezmäknú. Obsah rozdeľte do dvoch misiek, každú polejte dvomi lyžicami medu a prekryte plátkami manga.
Tip: Mango môžete nahradiť aj broskyňou či nektárinkou.

Lievance s malinami  lievance
Suroviny:
2 vajcia
150 g hladkej múky
150 ml sójového nápoja Alpro soya Natural
1/2 (polovica) lyžičky prášku do pečiva
1 lyžica oleje na vysmážanie
hŕstka malín
1 kyslá smotana
med alebo javorový sirup

Príprava:
Múku zmiešame s kypriacim práškom a premiešame. Žĺtky rozmiešame s múkou a pridáme sójový nápoj Alpro Soya Natural. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z dvoch bielkov, až nám vznikne cesto. Rozohrejeme olej na panvici a smažíme lievance na strednom ohni, kým v ceste nevzniknú bubliny. Lievance smažíme z oboch strán dozlata. Hotové podávame s kyslou smotanou, s čerstvými malinami a ozdobíme ich medom alebo javorovým sirupom.

Hodí sa: na raňajky alebo ako dezert
Príprava: 15 minút, varenie: 10 minút
1 porcia obsahuje: 109 kcal