Keď sa vrátime z dovolenky, okrem príjemných spomienok na more, si donesieme aj spomienky na výbornú ľahkú stredomorskú kuchyňu. Tak si pripravte zopár receptov a zaspomínajte…
Pikantné penne:
Potrebujeme:400gr penne rigatte
400gr kuracie prsia
500gr paradajky
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica vegety
½ polievk.lyžici chillie
2 polievkové lzžice olivového oleja
capari, čierne olivy, strúhaný parmezán,
bazalka, morská soľ
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu,aldente, ocedíme. Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, cesnak, paradajky, olivy a capari a podusíme 5 min. Do horúcej omáčky vysypeme cestoviny a premiešame ich, miešame pár minút a podávame posypané bazalkou a parmezánom.
Hubové rizoto (4 porcie):
Potrebujeme:2 stredne veľké cibule
3 pol.lyžice olivového oleja
400gr čerstvých húb
1 pol. lyžica masla
400gr ryže
1 dl bieleho vína
0,8 l vývaru
soľ, ml.korenie, drvená rasca, žerucha, parmezánové hobliny
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na olivovom oleji, pridáme očistené a pokrájané huby, osolíme, pridáme rascu a čierne korenie. Dusíme 15-20 min, potom pridáme umytú ryžu, zalejeme vývarom v pomere 1 diel ryže a 2 diely vývaru a zľahka premiešame. Pridáme biele víno a zakryjeme, dusíme 15-20 min. Rizoto musí byť vláčnea šťavnaté. Podávame ho posypané žeruchou a parmezánovými hoblinami.
Šalát s omeletou a šunkou:
Potrebujeme:
2 vajcia, balkánsky syr, mrkvu, dusenú
šunku, uhorku, červenú papriku, šalát rosso lolo, petržlenovú vňať, paradajky, ľadový šalát, soľ, ml. čierne korenie
Postup:
Klasickým spôsobom si pripravíme omeletu a nakrájajte ju na malé trojuholníky, balkánský syr nakrájame na kocky, mrkvu pozdĺžne na plátky, paradajku a ohorku na kolieska a papriku na malé kocky. Šunku zvinieme a nakrájame. Na dno šalátovej misy uložíme nakrájaný šalát a navrch poukladáme ostatné ingrediencie, posolíme okoreníme a podávame so syrovým drezingom.