Recepty, ktorými zaručene potešíte!

Recepty, ktorými zaručene potešíte!

Potešte svojich blízkych skvelými receptami. Či už chutná polievka, ryba alebo dezert, vyberie si určite každý.

Nátierka z pohánkyRecepty, ktorými zaručene potešíte!
Ingrediencie

  • 150 g Lagris pohánky
  • 1 ks pretlačeného strúčiku cesnaku
  • 1 ks cibule nakrájanej na drobné kocky
  • 2 ks sterilizovanej uhorky nakrájanej na drobné kocky (postrúhanej)
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1 polievková lyžica horčice
  • 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ

Príprava

  1. Pohánku vysypeme do vriacej osolenej vody, necháme zovrieť a odstavíme. Asi po 30 minútach scedíme a necháme odkvapkať.
  2. K scedenej pohánke pridáme maslo, horčicu, cesnak, cibuľu, petržlenovú vňať a uhorku. Všetko poriadne premiešame a dochutíme soľou.


Cviklové krupoto s bielou rybouRecepty, ktorými zaručene potešíte!

Ingrediencie

  • 2 šálky Lagris krúpov
  • 2 šálky vody
  • 1 kocka zeleninového bujónu Podravka
  • 1 šálka bieleho vína
  • 1 ks nadrobno nakrájanej cibule
  • 4 strúčiky cesnaku pokrájané na plátky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 malá červená repa, ošúpaná a postrúhaná na jemnom strúhadle
  • 4 PL postrúhaného chrenu
  • 800 g filé z bielej ryby
  • 100 g pistácií, vlašských orechov a tekvicových jadier
  • 1vajce
  • 2 PL hladkej múky
  • Soľ

Príprava

  1. Vo veľkej panvici na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak. V horúcej vode rozpustíme kocku zeleninového bujónu Podravka.
  2. Pridáme krúpy, zalejeme vínom a vývarom a odokryté pomaly dusíme na strednom plameni. Výsledkom by mala byť hustá kaša.
  3. Na záver vmiešame cviklu, chren a odstavíme zo sporáka.
  4. Pistácie, vlašské orechy a tekvicové jadierka opečieme na panvici. Porcie ryby osušíme a posolíme.
  5. Jednu stranu ryby obalíme v múke, vajíčku a v posekaných orechoch. Takto pripravenú rybu položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C približne 6 minút podľa hrúbky.

Malé tajomstvo: Jačmenné krúpy obsahujú vysoké množstvo sacharidov i bielkovín a tiež sú zdrojom vitamínov skupiny B a E.

 

Pšenová kaša s ovocímRecepty, ktorými zaručene potešíte!
Potrebujeme:

  • 200 g Lagris pšena
  • 0,8 l mlieka
  • 120 g medu
  • 200 g višní bez kôstok
  • 100 g kryštálový cukor
  • med
  • mletá škorica
  • opražené lupienky mandlí

Príprava

  1. Pšeno sparíme – vysypeme do hrnca a trikrát prepláchneme horúcou vodou. Takto pripravené pšeno zalejeme mliekom a za stáleho miešania varíme, dokým pšeno nezmäkne.
  2. Podľa chuti pšeno osladíme medom a ochutíme mletou škoricou.
  3. Višne spolu s cukrom varíme na panvici, dokým zmes nezačne hustnúť.

Podávanie: Zmes rozdelíme do štyroch hlbokých pohárov, polejeme vzniknutou omáčkou, ozdobíme plátkami opražených mandlí a podávame.

 

Šošovicová krémová polievkasosovicova-polievka
Potrebujeme:

  • 2 ks šalotky nakrájanej na plátky
  • 2 ks strúčikov cesnaku nakrájaných na plátky
  • 2 +2 PL rastlinného oleja
  • 200 g Lagris červenej šošovice
  • 1 ks mrkvy nakrájanej na kocky
  • 1 l vody
  • 1 kocku Podravka zeleninového bujónu
  • 1 dcl kokosového mlieka
  • 1 PL karí korenia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • soľ
  • šťava z limetky

Príprava

  1. V hlbokom kastróle s objemom 2 L zohrejeme 2 PL oleja na strednú teplotu. Pridáme šalotku a cesnak. Za stáleho miešania dusíme asi 1 minútu tak, aby suroviny nezhnedli.
  2. Pridáme červenú šošovicu a zalejeme vodou. Privedieme do varu a pridáme kocku bujónu. Varíme odokryté, na nízkom príkone tepla, kým sa šošovica rozvarí.
  3. Zmes zmixujeme elektrickým mixérom. V panvici zohrejeme zvyšný olej, na ňom opekáme kocky mrkvy pri strednej teplote za stáleho miešania 4 minúty. Teplotu znížime na minimum, pridáme karí korenie, premiešame a hneď odložíme zo zdroja tepla.
  4. Primiešame kokosové mlieko, zmes nalejeme k zmixovanej šošovici a privedieme do varu. Varíme 5 minút, nakoniec dochutíme soľou, limetkovou šťavou a cukrom.

Malé tajomstvo: Oranžovočervená farba šošovice sa počas varenia zmení na žltú. Červená šošovica je ľahšie stráviteľná ako klasická hnedá šošovica, a preto je ideálna aj pre deti.

Vedeli ste, že…?

  • Cícer je jedna zo zabudnutých, no napriek tomu typických strukovín pre Slovensko, v niektorých častiach krajiny je nazývaný aj Rímsky hrach.
  • Cícer sa výborne hodí do šalátov, ako príloha k mäsu, na ozvláštnenie cestovinových pokrmov, k príprave nátierok, plniek ale tiež ako náhrada orieškov do dezertov. Vyskúšajte napríklad Lagris cícer, 1,49 € /450g.
  • Pohánka bola kedysi označovaná za potravinu chudobných, dnes po nej bažia milovníci zdravého životného štýlu.
  • Obsahuje množstvo organizmu prospešných látok, ako napríklad prírodný rutín, ktorý posilňuje steny ciev. Pohánka je prirodzene bezlepková potravina a je vyhľadávanou potravinou aj u ľudí trpiacich celiakiou.
  • Pohánku možno pripraviť na slano, ale aj na sladko, servírovať ju možno ako prílohu, použiť ju na prípravu rizota, dezertov, polievok alebo nátierok.. (Lagris pohánka je dostupná v balení 500 g a 375 g. Odporúčaná cena: 1,49 €.)