Mnohí z nás držia v tomto období pôst, prípadne sa snažia aspoň obmedziť konzumáciu mäsa. Niekedy však dôjde inšpirácia, čo bezmäsité zase uvariť. Prinášame Vám preto pár receptov, ktoré určite oceníte.
Karfiolový koláč s parmezánom
Ideálnym pohostením pre šibačov je slaný koláč. Vyskúšajte napríklad netradičnú kombináciu karfiolu a parmezánu. Pochutia si aj zarytí odporcovia zeleniny!
Ingrediencie:(koláčová forma o priemere 28 cm)
cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 ml olivového oleja
- 30 ml vlažnej vody
- soľ
náplň:
- 1 stredne veľký karfiol
- 4 vajcia
- 40 g na jemno nastrúhaného parmezánu alebo syru Gran Moravia
- 200 ml sójovej smotany na varenie
- olivový olej
- 2 vetvičky rozmarínu
- himalájska ružová soľ
- čerstvo mleté korenie
- štipka mletého muškátového kvetu
Do misky kuchynského robota nasypte všetky suroviny na cesto vypracujte vláčne cesto. Z cesta vytvorte bochníček, zabaľte ho do potravinár fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov. Karfiol rozoberte na ružičky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
Karfiol osoľte, pridajte rozmarín a všetko pokvapkajte olivovým olejom. Plech vložte do rúry a pečte cca 20 minút do zlata.
Hneď ako je karfiol upečený, vyberte ho z rúry a pusťte sa do prípravy cesta. Cesto vytiahnite z chladničky, vyváľajte z neho placku a preneste ju do koláčovej formy. Cesto vytvarujte tak, aby bolo vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Dno cesta popichajte na niekoľkých miestach vidličkou a pečte v rúre 30 minút. Medzitým zmiešajte v miske vajce, smotanu, parmezán, soľ, korenie a muškátový kvet. Na dno predtým upečeného cesta rozprestrite upečený karfiol a všetko zalejte pripravenou zmesou.
Koláč vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút.
Hotový koláč podávajte ešte teplý.
Recept pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz
VEGANSKÁ PAŠTIKA Z PORTOBELLA
Pokiaľ si letnú párty neviete predstaviť bez chlebíčkov a zároveň by ste radi prekvapili hostí novým receptom, vsaďte na domácu rastlinnú nátierku. Chlebíčky môžete podávať napríklad s nakladanou červenou cibuľkou, ktorá sa k nátierke vynikajúco hodí.
Na paštiku:
- 350g portobella (ak nemáte tak iný hríb)
- 1 menšia červená cibuľa
- strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice suchého bieleho vína
- 3 stonky čerstvého tymiánu
- 1 lyžička Dijonskej horčice
- soľ
- korenie
- (3 lyžice Chia semiačok)
- Nakrájajte si cibuľku, hríby.
- Poduste cibuľku na oleji potom pridajte hríby, pretlačený cesnak, bylinky a víno.
- Varte kým sa nevyparí všetká voda. Dochuťte soľou a korením.
- Keď je zmes hotová, dajte ju na chvíľu vychladiť. Potom si pripravte foodprocesor alebo iný menší mixér. Zmes dajte do mixéru, pridajte horčicu a mixujte. Ak je zmes riedka môžete pridať Chia semiačka
- Hotovú paštiku dajte do misiek a nechajte v chladničke odpočívať.
Na nakladanú cibuľku
- 2 menšie cibuľky
- 1 lyžica javorového sirupu
- štipka soli a korenia ( napr. pol hrnčeka octa, pol hrnčeka vody
- Do hlbšej nádoby dajte nakrájanú cibuľku, na kolieska alebo na prúžky, osoľte a okoreňte, pridajte sirup a zalejte nálevom z vody a octu.
- Nálev by mal cibuľku zakryť. Nechajte v chladničke aspoň 30min marinovať. Potom podávajte na chlebíkoch s nátierkou alebo ako prílohu.
Recept pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz