Volajú ho aj víno lásky a priateľstva a všade vo svete sa teší veľkej obľube. Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch ružové víno svoj rozmach aj u nás. Milujú ho najmä ženy.
Kde sa vzalo ružové tajomstvo?
Rosé, klaret alebo ak chcete „po našom“ ružové víno – to všetko sú označenia pre lahodné vína, ktoré si vás získajú svojou ľahkosťou, sviežosťou a všestrannosťou. Ako a kedy tento druh vína vznikol sa presne nevie. Pravdepodobne sa viaže so začiatkami výroby červeného vína. Kvôli neznalosti moderných technologických postupov sa totiž ranné červené vína podobali viac ružovým ako tým sýto červeným, teda takým ako ich poznáme dnes. V súčasnosti sa za domovinu ružového vína považuje Francúzsko, kde sa jeho výrobe venuje rovnaká pozornosť ako bielym a červeným druhom. V oblasti Provensálska sa dokonca podieľa na celkovej produkcii viac ako z polovice. Je to dané charakterom kuchyne aj podnebím tamojšej oblasti. Jednoducho dokonalá harmónia. Ak si aj vy chcete pochutnať na ružovom víne, nemusíte cestovať do Francúzka. Vo výbornej kvalite ho možno dostať i u nás.
Ružové víno v slovenských reáliách
Tradícia výroby ružových vín na Slovensku nie je stará, vo vinárskej spoločnosti Matyšák ho však každoročne vyrábajú viac a viac. „Spočiatku sme sa stretávali s rôznymi predsudkami pokiaľ ide o tento druh vína a väčšina pritom súvisela s jeho výrobou,“ hovorí Kristína Matyšáková, spolumajiteľka spoločnosti Víno Matyšák. Málokto vie, že výroba pravého ružového vína odráža skutočný vinársky kumšt. Podľa slov Kristíny Matyšákovej ešte aj v súčasnosti pretrváva medzi laickou verejnosťou skôr názor, že ružové víno sa získava iba akýmsi prifarbením bieleho vína červeným. Nie je to však pravda, alebo len čiastočne. Metóda asambláže (zjednodušene miešania) červeného a bieleho vína sa používa len v oblasti Champagne, čím vzniká známe Cuvée. Takáto výroba je v iných oblastiach Francúzska dokonca zakázaná zákonom.
„Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd okamžitým a šetrným lisovaním. Tým sa dostane do vína iba zlomok farbiva, čím vzniká charakteristická jemná farba. Ďalší postup je ako u bieleho vína. Farba tohto vína je priamo úmerná zrelosti hrozna a technológii spracovania. Klaret je víno vyrobené z hrozna modrých odrôd a vyrába sa tzv. lisovaním bez nakvášania rmutu. Naopak nakvášaním sa získava rosé, ktoré obsahuje o niečo viac trieslovín,“ vysvetľuje dcéra známeho vinára. „Technologickým postupom sa pri výrobe ružového vína dosiahne krásna ovocnosť, iskra, sviežosť. Jeho hlavnou prednosťou je to, že má v chuti aj tóny červeného vína, ale s obsahom oveľa menšieho množstva farbiva, tanínov a trieslovín je oveľa ľahšie,“ dodáva.
Víno do koča i do voza
Jednou z predností, ktoré ružovému vínu prináležia je jeho nesmierna všestrannosť využitia. Podáva sa samozrejme k jedlám, dezertom i syrom. Vynikne však aj v miešaných nápojoch, preto ho barmani často a radi využívajú pri svojej práci. Pohár čistého ružového vína sa však najlepšie hodí do jemnej ženskej ruky. Koniec – koncov sú to práve ženy, ktoré na cnosti ružového vína nedajú dopustiť. Práve oni totiž vedia najlepšie oceniť jeho sviežosť a mäkké srdce. Spojenie ženy a ružového vína je preto dokonalé.
S akými jedlami ružové víno najlepšie snúbiť? Podľa slov Kristíny Matyšákovej sú možnosti rozmanité.
„Ružové víno sa hodí sa k teľacine, jahňacine a hlavne k pernatej divine. V polosladkej, alebo v sladkej podobe pristane k dezertom kombinovaným s lesným ovocím,“vymenúva. Netreba však zabúdať ani na správny spôsob podávania. Ružové víno sa pije pri 9-10 ºC. Nalieva sa do pohára na biele víno, na stopke, maximálne 6-7 cl. a nechá sa 2-3 minúty v pohári. Jemným potočením pohára sa začnú uvoľňovať arómy jedinečné a charakteristické iba pre ružové víno.
Na otázku, kedy je ružové víno pripravené na konzumáciu a možno ho podávať, odpovedá Kristína Matyšáková s úsmevom: „To je práve jedna z predností ružových vín – nepotrebujú dlhý proces vyzrievania. Naopak, už po 4-5 mesiacoch je toto víno vhodné na fľašovanie a k zákazníkom sa môže dostať už koncom zimy. I napriek tomu, že je určené najmä na letnú sezónu, neznamená to, že by na jeseň a v zime nechutilo. „ Práve naopak, v zime často prichádza ako príjemná predzvesť jari,“ dodáva na záver.