Kukurica pochádza z Ameriky, konkrétne z náhorných plošín Ánd a v Peru. Do Európy bola privezená španielskymi moreplavcami a dnes je rozšírená po celom svete.Zistilo sa, aké cenné látky kukurica obsahuje a postupne sa rozšírila do celého sveta. V čom spočíva jej sila?
Najväčším svetovým producentom kukurice sú Spojené štáty a v Európe najmä krajiny v južnej a juhovýchodnej časti. Na územie Slovenska sa dostala v 18. storočí z Maďarska. Obsahuje niekoľko dôležitých vitamínov, má liečivé účinky, vďaka nej budeme múdrejšie, krajšie, pokojnejšie. V Taliansku z kukuričnej múky pripravujú kašu polentu, v Mexiku placky tortilly a v Amerike whisky.
Účinné látky
Vďaka vitamínu B sa povzbudzujú mozgové funkcie a zlepšuje sa koncentrácia. Kukurica je teda výborným prírodným produktom, ktorý upokojuje, zlepšuje koncentráciu a stimuluje intelektuálne schopnosti.
Okrem toho má aj ďalšie účinky- vďaka nej máme krajšiu pleť a zdravšie husté vlasy a dobrú náladu, lepšie prekonávame stres a má aj omladzujúce účinky.
Obsahuje aj veľa železa potrebného na krvotvorbu a okysličovanie buniek, horčíka na činnosť svalov a srdca, selénu na zvýšenie imunity a zinku na väzivové tkanivá, produkciu hormónov. Zároveň chráni sietnicu a prispieva k tomu, aby sa zachovala zraková schopnosť, znižuje aj výskyt rakoviny a infarktu. Ďalšou výhodou konzumácie kukurice je fakt, že vďaka obsahu vlákniny zlepšuje trávenie, bráni zápche, vzniku hemoroidov a dokonca znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Kukurica pôsobí aj na posilnenie libida a potencie.
Vďaka draslíku sa udržiava normálny krvný tlak, znižuje sa aj riziko infarktu a mozgovej mŕtvice.
Kukurica nás zasýti a už 40 minút po konzumácii posilňuje bunky a stimuluje činnosť mozgu a nervov. Je vhodná aj pre školákov a dospievajúcich, keďže rastú a spotrebujú veľa energie.
Čaj na nízky tlak
Čaj z kukuričných vlásočníc pomáha znížiť krvný tlak a hladinu cukru v krvi. 50g vlásočníc (čneliek) zalejte litrom vriacej vody a varte zhruba 10 minút. Pite dve až tri šálky denne. Kukuričné čnelky kúpite aj v špecializovaných lekárňach.
Kukurica nám chutí, dodáva energiu, pomáha. Jeden uvarený klas má len 90 kalórií a dokonca 2,4 g diétnej vlákniny. Ak ste si toto leto ešte na kukuricu nepochutnali, je najvyšší čas.
Zdroje: Oberbeil, K. a Lentzová, Ch.: Ovocie a zelenina ako liek, Fortuna Print, Bratislava 2005.http://www.zdravejedlo.sk/kukurica,http://slovakfitness.sk/373-kukurica-chutna-i-zdrava.html
Foto: http://abortioninfo.net/wp-content/uploads/2013/01/corn.jpg