Často si uvedomíme, že naše obľúbené jedlá varíme kolom-dokola a hoci nás napadne, že by sa hodila zmena, nevieme sa rozhodnúť…
Dnes vám ponúkame dva, nami odskúšané recepty, možno aj vás inšpirujeme k zmene…
Kuracie prsia v medovo-kôprovej omáčke s kukuricou a pečenými zemiakmi
POTREBUJEME:
Kuracie prsia, soľ , mleté biele korenie, 1/2 l bujónu, cibuľu, kôpor, med, olej, solamyl. Príloha kukurica (mrazená, alebo sterilizovaná) a pečené zemiaky.
Na prípravu možno použiť aj bravčové karé, alebo krkovičku.
POSTUP:
Naklepané,
osolené, okorenené mäso opečieme na oleji
vyberime do misky,
vo výpeku opražíme cibuľu a skaramelizujeme
asi dve PL medu
dolejeme bujónom
vložíme mäso a 1kopcovitú PL kôpru, dolejeme vodou, aby bolo mäso zaliate. Dochutíme soľou a korením (ak treba) a asi 5 minút necháme bublať. Potom zriedime 1 PL solamylu s vodou a zahustíme. Necháme prevrieť a hotovo.
Kukuricu prehrejeme na troške oleja
zemiaky chvíľu povaríme v osolenej vode a potom ich dáme zapiecť do rúry
naservírujeme, polejeme omáčkou.
Plnené mäso z gazdovského dvora
POTREBUJEME:
Vykostené kuracie nohy-horné, mleté mäso, cesnak, cibuľu, koreniny – soľ, sladkú sójovú omáčku, bazalku, mleté čierne korenie, horčicu, na tenké plátky nakrájanú gazdovskú slaninu, tuk alebo olej.
POSTUP:
Horné kuracie stehná vykostíme a okoreníme – soľ, sójová omáčka, horčica, bazalka, čierne korenie…
Bôčik pomelieme s cibuľou a cesnakom a dochutíme korením
stehná rozložíme a jemne naklepeme, potrieme ich horčicou a položíme na ne plátok slaniny
do každého stehna zabalíme mleté mäso a položíme do zapekacej nádoby, polejeme olejom, podlejeme vodou a upečieme
Ako príloha môže byť ryža, zemiaky, zelenina, podľa výberu…