Sladké letné spomienky je možné vytvoriť úplne jednoducho

Jahody zo záhradky, čučoriedky, ktoré sme našli na výlete lesom, alebo dokonale šťavnaté marhule a broskyne zo starého sadu. Tiež vám toto ovocie pripomína bezstarostné letné dni plné sviežej chuti? Vďaka produktom na želírovanie Dr. Oetker si jeho chuť budete môcť vychutnať po celý rok.

 

Džemy sa skvele hodia nielen na prípravu sladkých raňajok alebo na pečenie. Sú predovšetkým ideálnym spôsobom, ako si môžeme aj v zimnom období uchovať chuť letného ovocia, ktorá nás aspoň na chvíľku prenesie späť do leta. Tvorba džemov je navyše naozaj jednoduchá.

Nasledovať môžete tradičné recepty našich babičiek, ktoré pripravovali džemy v pomere cukru a ovocia 1 : 1 alebo vyskúšajte želírovanie s menším obsahom cukru a kalórií podľa súčasných trendov. Či už sa rozhodnete pre jeden alebo druhý spôsob, s produktmi na želírovanie Dr. Oetker hravo zvládnete oba varianty.

Základom každého zavárania zostáva pektín. Skvele sa hodí Pektín Dr. Oetker, ktorý je navyše vegánsky a spracujete s ním až 2 kg ovocia. Ďalšou nevyhnutnou položkou je cukor. Jeho výber je len na vás. Zvoliť môžete repný, trstinový alebo hnedý, na varenie džemov sa skvele hodia všetky. Pokiaľ si však neviete dať rady s jeho množstvom, mrknite na Zaváraciu kalkulačku.

Vyšperkovaný jahodový džem

Recepty na domáce džemy sa často v rodinách odovzdávajú z generácie na generáciu. Nebojte sa dať priestor svojej fantázii a trochu ich poupraviť podľa seba a pridať trebárs viac ovocia. So Želírovacím cukrom so stéviou 3 : 1 ho v džeme môže byť až 75 %. Chuť ovocia tiež skvele doplnia rôzne korenia alebo nejaká extravagantná surovina, ako chilli, prípadne prosecco.

Želírovací cukor so stéviou Dr. Oetker 3 : 1 sa skvele hodí na prípravu jahodového džemu s vanilkou. Okrem neho si teda ešte pripravte Vanilkový struk Bourbon Dr. Oetker a začnite tým, že si vo veľkom hrnci rozmixujete 1 kg jahôd. Potom pridajte rozrezaný vanilkový struk a želírovací cukor so stéviou a všetko dobre premiešajte.

Nezabúdajte zmes dôkladne miešať aj po tom, ako ju privediete do varu. Džem by sa mal variť minimálne 5 minút. Jeho hustotu môžete skontrolovať kvapnutím zmesi na tanierik. Ak je po vychladnutí tuhá, máte hotovo. Potom stačí len preliať do pohárov a obrátiť ich hore dnom.

Jahody s proseccom v skle

Chcete skúsiť niečo netradičné a priateľov na grilovačke prekvapiť syrom so špecifickým džemom? Na prípravu originálneho jahodového džemu budete potrebovať 1 kg ovocia, 1 balíček Gelfix Extra 2 : 1 Dr. Oetker, 500 g cukru a 150 ml prosecca.

Umyté jahody nakrájame na menšie kúsky. Asi 3/4 pridáme do hrnca a pomocou tyčového mixéra urobíme pyré, do ktorého následne zamiešame zvyšné kúsky jahôd. Následne príde na rad Gelfix, ktorý zmiešame s dvoma polievkovými lyžicami cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania privedieme do varu a pridáme zvyšný cukor a prosecco. Zmes znovu privedieme do varu a necháme minimálne 5 minút bublať. Hustotu kontrolujeme rovnako ako v prípade višní. Pokiaľ ste s hustotou džemu spokojní, stačí ihneď naplniť pripravené poháre až po okraj. Poháre po uzavretí otočte hore dnom a nechajte asi 5 minút odpočívať.
Viac chutných receptov nájdete na webe:  Naše recepty | Dr.  Oetker.

Zdroj: Marta T.