Vzácnu striebornú medailu získal prešovský kuchár Peter Krištof na svetovej kuchárskej súťaži „Culinary World Cup Expogast Luxemburg 2014“ v rámci medzinárodného veľtrhu potravinárstva a gastronómie EXPOGAST 2014 v Luxembursku, ktorá sa uskutočnila 22. – 26. novembra. Na súťaži, ktorá sa koná každé štyri roky, sa Peter Krištof z Unilever Food Solutions zúčastnil so svojou tímovou dvojičkou Dušanom Bidleňom, kuchárom a obchodným kulinárskym poradcom Unilever Food Solutions Slovensko.
Kulinársky pohár „EXPOGAST Culinary World Cup“ je považovaný za majstrovstvá sveta v gastronómii, kde sa každé štyri roky stretáva svetová gastronomická špička. Usporiadateľom súťaže je luxemburský zväz kuchárov a cukrárov Vatel-Club Luxemburg. Slovenský kuchár z Unilever Food Solutions, Peter Krištof a jeho kolega Dušan Bidleň súťažili v 2 kategóriách. Kategória A – finger food, ktorá pozostáva z dvoch teplých a z dvoch studených finger foodov pre šesť osôb, ktoré majú presne vymedzenú váhu od 10g do 20g, teda aby sa dali zjesť na jedno sústo. Z každého druhu kontroluje komisár presnú gramáž a použitie surovín. Kategória B tvorilo štvorchodové menu s dezertom pre jednu osobu, pozostávajúce z predjedla, medzi chodu, polievky, hlavného jedla a dezertu.
„Na tento typ súťaže sa treba pripraviť veľmi dôsledne, niekedy to trvá aj celý rok. V januári som riešil ubytovanie, prenájom kuchyne v Luxembursku s ktorým nám pomohol Slovenský zväz kuchárov a cukrárov – ktorý tvorí Národný tím Slovenskej republiky s ktorým pocestujeme,“ vysvetľuje Peter Krištof z Unilever Food Solutions a dodáva: „Od mesiaca máj som pracoval na vizáži stola, kuchárskom oblečení, nákupu správneho porcelánu na ktorý sa jednotlivé produkty ukladajú. Posledné mesiace som sa už venoval konkrétnym surovinám, na prípravu finger foodov a štvorchodového menu s dezertom. Som šťastný, že sa moje úsilie a práca vyplatila a domov si nesieme vzácne striebro.“
Peter Krištof sa narodil v roku 1981 v Prešove. Vyštudoval SOU obchodné v Prešove s výučným listom v odbore Kuchár – čašník a maturitným listom v odbore Spoločné stravovanie. Titul Mgr. získal na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. V roku 2008 sa stal absolventom Francúzskej kulinárskej akadémie, Yves Thuriés Culinary Academy. Pre spoločnosť Unilever Slovensko s.r.o. pracuje od roku 2012 ako kuchár a obchodný poradca pre segment Horeca. Je členom a zároveň podpredsedom Prešovského klubu kuchárov a cukrárov v Prešove a v roku 2008 sa zúčastnil na olympiáde v Erfurte, kde bol členom národného kuchárskeho tímu Slovenskej republiky. Je certifikovaným komisárom svetovej asociácie WACS pre Slovensku republiku. Tohto roku sa zúčastni v novembri 22 až 26.11.2014 svetového pohára Expogast v Luxemburku. Na konte má veľké množstvo ocenení ako napríklad 1. miesto (zlato) z Gastro Hradec 2014, 3. miesto (bronz) z Kuchárskych majstrovstiev sveta Expogast 2010, 3. miesto na Kuchárskej Olympiáde v Erfurte 2008, kde taktiež získal v roku 2012 Diplom.
Pre ďalšie informácie navštívte: www.ufs.com, www.facebook.com/unileverfoodsolutions.czskalebo http://www.youtube.com/ufsczsk
FOTO: Foto: Tomáš Jakab