Hoci zázvor pochádza z Ázie, dnes je známy snáď v každej slovenskej dedine. Výrazná pikantná chuť s prímesou citrónu a kvetov osvieži mdlé jedlá, dodá im hrejivosť a istú dávku exotiky. Výborne ladí s citrónom, paprikou, cesnakom, čili, so škoricou, s klinčekmi či kardamómom. Rozvonia zálievky, omáčky aj ovocné misy. Pridáva sa do zeleninových jedál, mäsových pokrmov či ryže. Môžete ho dať prakticky do každého jedla. Tajomstvo výraznej chuti a omamnej vône sa skrýva v harmonickej kombinácii 640 najrôznejších látok. Základom sú esenciálne oleje a látka gingerol, ktorú obsahujú aj čili papričky.
Rozmanitosť podôb
Hrejivý nápoj
V týchto studených dňoch oceníte zázvor v podobe čaju. Odkrojíme pár plátkov alebo nastrúhame kúsok koreňa, zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu lúhovať. Pokojne pridajte škoricu a zopár klinčekov, dochuťte citrónom a medom. Nápoj podávať môžete aj ako studený drink. Známy je tiež nakladaný zázvor, ideálna príloha k suši. V lekárňach nájdete rozmanité zázvorové pastilky, tabletky či cukríky. Lenže všetko s mierou (maximálne päť gramov zázvoru denne)!
Ďumbier je známy predovšetkým pozitívnymi účinkami snáď na všetky neduhy. Kým siahnete po liekoch či po iných výdobytkoch modernej medicíny, skúste oprášiť múdrosti prastarých mám a nakuknite do zásob prírody:
– podporuje trávenie a chuť k jedlu;
– uľavuje pri žalúdočných nevoľnostiach a plynatosti;
– znižuje cholesterol;
– tlmí nevoľnosť pri tehotenstve (opatrne, radšej sa poraďte s lekárom), pri cestovaní (zjesť asi hodinu pred vycestovaním) a pri nadmernom požití alkoholu;
– má antibakteriálne a protizápalové účinky;
– je výborný ako prevencia chrípky a nádchy;
– je účinným liekom proti chrípke a nádche;
– upokojuje a zohrieva organizmus;
– výrazne zmierňuje bolesti hlavy a migrénu;
– znižuje riziko infarktu a priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém;
– pôsobí ako afrodiziakum;
– má protirakovinové účinky a urýchľuje rekonvalescenciu po chemoterapii.
Zdroj: MZ