Kukuricu ako prví pestovali vraj Indiáni v Mexiku pred viac ako 5 000 rokmi. Starí Mayovia dokonca verili, že prvý človek bol stvorený z kukuričných zŕn zomletých na kašu a jej sladkú a šťavnatú chuť prirovnávali k zlatu. K nám kukuričné šúlky doviezli z oblastí Turecka a Balkánu okolo roku 1630 Rómovia.
Pekné plné klasy žltej kukurice sa spájajú najmä s letom, kúpaliskami, jarmokmi či slávnosťami. Zväčša je prezentovaná ako nezdravá pochutina, ale opak je pravda. Kukurica má veľa zdraviu prospešných látok a je vhodná na konzumovanie celý rok.
Namiesto jedla
Keďže kukurica zasýti na dlhší čas, môže nahradiť aj plnohodnotné jedlo. Telo energiu, ktorú z nej získa, odbúrava a spracúva postupne. Cukor, ktorý kukurica obsahuje premieňa tráviaci systém na škrob a dodáva telu potrebné sacharidy. Jeden uvarený klas kukurice má iba 90 kalórií, preto sa jej naozaj netreba vyhýbať.
Aj proti zápche
Kukurica obsahuje asi 70 % vody a sušinu, v ktorej sa nachádzajú uhľohydráty, proteíny, vláknina (ktorá stimuluje pohyb čriev a bojuje proti zápche) a minerálne látky. Má dokonca viac bielkovín ako iná čerstvá zelenina. Bohatý obsah vitamínov zabezpečuje veľké množstvo pozitívnych účinkov. Dôležité sú najmä vitamíny skupiny B, vitamín B1 (alebo thiamín) má blahodarné účinky na mozog a nervy, B2, B3 (alebo niacín) vplýva na dobrú náladu, B5 (alebo kyselina pantenónová), B6, B7 (alebo biotín), vďaka ktorému máme zdravé a silné vlasy a peknú pleť, B9 (alebo kyselina listová),vitamín C, vitamín A aj vitamín E. Okrem toho obsahuje stopové prvky ako mangán (ktorý pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a srdcovej arytmii), meď, nikel, molybdén, jód, selén, železo, zinok. Pektíny zase podporujú trávenie apomáhajú udržiavať črevá čisté a zdravé. Jej zloženie pomáha detoxikovať organizmus.
Prečo konzumovať kukuricu:
1. Udržiava dobrú hladinu krvného tlaku aj funkcie srdca.
2. Znižuje riziko infarktu a mozgovej mŕtvice.
3. Posilňuje krvotvorbu a okysličovanie buniek.
4. Má pozitívny vplyv na plodnosť a potenciu.
5. Pomáha udržiavať správnu hladinu hormónov.
6. Zvyšuje schopnosť sústrediť sa a posilňuje intelekt.
7. Znižuje hladinu cholesterolu a priechodnosť čriev.
8. Má močopudný účinok, bráni zadržiavaniu vody v tele.
9. Posilňuje vlasy a pokožku.
10. Rozvíja fantáziu a kreativitu.
11. Podporuje trávenie a zabraňuje zápche.
12. Pôsobí proti stresu.
Kukurica je veľmi variabilná. Cez leto sa konzumuje najmä varená, no jeme ju na sladko aj na slano, čerstvú, mrazenú aj konzervovanú. Je súčasťou najmä mexickej kuchyne, ale obľubu si našla na celom svete. Vyrábajú sa z nej kukuričné krúpy, kaša z kukuričných zŕn aj kukuričná múka, z ktorej sa pečú kukuričný chlieb a tortily. Je súčasťou šalátov, pizze, konzumuje sa ako príloha k mäsu, no veľmi obľúbené sú aj pukance (slané alebo aj sladké).
NÁŠ TIP:
Čaj z kukuričných vlasov
Malé množstvo vlásočníc zalejte ¼ litrom vody, nechajte vylúhovať, čaj sceďte a vypite bez dochucovania.
Tento močopudný čaj má zoštíhľujúci účinok.