Hoci recepty na džemy bývajú súčasťou rodinného pokladu, občas nezaškodí vyskúšať aj niečo nové a netradičné. Džemy sa totiž dajú pripraviť z takmer každého druhu ovocia a je možné do nich pridávať zaujímavé ingrediencie ako zázvor, vanilku či čokoládu. Ich prípravy sa obávať nemusíte. S pomocníkmi na želírovanie od Dr.Oetker to zvládnete rýchlo, jednoducho a bez zbytočných pochybení.
Kalifornský reliš
Doba prípravy: asi 50 minút
Vystačí na: asi 4 poháre ? 350 ml
Prísady:
· 600 g baklažánu (nakrájaného na kocky)
· 600 g červenej papriky (nakrájanej na kocky)
· 2 stredné póry (nakrájané na kocky)
· 250 ml bieleho vínneho octu
· 1 zarovnaná KL horčičného semienka
· 1 zarovnaná KL soli
· ½ KL čierneho korenia
· 1 zarovnaná KL sladkej papriky
· 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Do veľkého hrnca vložíme baklažán, papriku a pór. Pridáme ocot, semienka, soľ, korenie, papriku a Extra želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Broskyňové čatní s feniklom a tymianom
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 6 pohárov ? 350 ml
Prísady:
· 700 g broskýň (očistených a nakrájaných na kocky)
· 300 g feniklu (očisteného a nakrájaného na malé kúsky)
· 300 g stonkového zeleru (očisteného a nakrájaného na malé kúsky)
· 200 g šalotky (očistenej a nakrájanej na kocky)
· Nastrúhaná kôra a šťava z 1 chemicky neošetrenej limetky
· 300 ml jablkového octu
· 2 zarovnané PL čerstvého tymianu
· 4 zarovnané KL soli
· 2 zarovnané KL čili korenia
· 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Broskyne, fenikel, zeler a šalotku vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme kôru a šťavu z limetky, ocot, tymian, soľ a čili a dobre premiešame s Extra želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Melónové čatní s paprikou
Doba prípravy: asi 50 minút
Vystačí na: asi 8 pohárov ? 350 ml
Prísady:
- 1 kg melóna Galia (nakrájaného na kocky)
- 600 g červenej papriky (nakrájanej na kocky)
- 300 g pomarančových filetiek (asi z 2 pomarančov)
- 200 g hrozienok
- 400 ml jablkového octu
- 600 ml 100 % pomarančového džúsu
- 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker
- 2 KL horčičného semienka
- ½ KL soli
- ½ KL čierneho korenia
- 1 zarovnaná KL pálivej papriky
Príprava:
1. Vo veľkom hrnci premiešame melón s paprikou. Pridáme filetky, hrozienka, ocot, džús a Super želírovací cukor. Dochutíme semienkom, soľou, korením a paprikou a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.