Dnes sa naučíme originálne pripraviť kura na tri rôzne spôsoby. Kuracie mäso patrí k obľúbeným pochúťkam a nájdeme ho v tisíckach svetových receptoch. Skladá sa z troch rozličných druhov mäsa s odlišnými nutričnými hodnotami. Najmenej tuku obsahujú prsia, trocha viac tuku nájdeme v stehnách a najväčší pomer tukov obsahujú krídla.
Vďaka tejto charakteristike je kuracie mäso možné pripravovať na viacero spôsobov – môžeme ho grilovať, variť nad parou, smažiť či piecť. Ak aj vy patríte k milovníkom kuracieho mäsa a hľadáte inšpiráciu ako ho pripraviť, máme pre vás 3 vynikajúce recepty z rôznych kútov sveta.
Ingrediencie
- 1 kura (asi 1,5 kg)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžicu medu
- 1 lyžička korenia piatich vôní
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
- asi 4cm kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaného nadrobno
- 250 ml kuracieho vývaru
- 125 ml suchého červeného vína
- 100 ml sójovej omáčky
- 4 jarné cibuľky, nasekané
- 2 čerstvé červené chilli papričky, nakrájané nadrobno
Na cukrový hrášok
- 1 lyžice slnečnicového oleja
- 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semien a pokrájaná
- 300 g cukrového hrášku alebo zelených fazuliek
Príprava:
Rúru predhrejte na 170 °C. Kura posoľte, posypte čiernym korením a korením piatich vôní a potrite medom. Na panvici pomaly opečte cesnak a zázvor a následne zalejte vývarom, vínom a sójovou omáčkou. Nechajte variť asi 10 minút a potom nalejte na kura. Pekáč prekryte alobalom a utesnite.
Pečte hodinu a dajte dole alobal. Zvýšte teplotu na 220 °C a pečte ďalších 20 minút.
Na cukrový hrášok na panvici opekajte chilli papričku, potom pridajte hráškové lusky, alebo fazuľky, osoľte a duste cca 2 minúty.
Upečené kura obložte hráškom alebo fazuľkami, posypte jarnou cibuľkou a chilli a podávajte napríklad s kašou zo sladkých zemiakov.
Pôvod: India, Nepál, Pakistán
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 600 g kuracích pŕs (nakrájané na väčšie kúsky)
- 2 lyžice masla alebo ghee
- 2 lyžice tandoori masala
- 3-4 dl smotany
- 1 plechovka (400 g) lúpaných paradajok
- 1 plechovka paradajkového pretlaku
- 1 lyžica medu
- 50g čerstvého zázvoru
- 1 lyžička tamarindu
- korenie:1 lyžička škorice, 5-6 bobkových listov, koriander, čierne korenie, rímsky kmín, kurkuma, chilli
- štipka soli
Príprava:
V mažiari zmiešajte všetko korenie okrem bobkového lista a škorice. Nemusíte merať presné množstvo – potrebujete približne rovnako z každého druhu, iba tandoori masaly potrebujete viac.
Zahrejte maslo vo veľkej panvici. Pridajte škoricu a bobkový list – miešajte tak 2-3 minúty.
Pridajte korenie z mažiaru. Nechajte chvíľu smažiť a potom pridajte kura a zázvor. Miešajte ďalšiu minútu až dve a potom pridajte paradajky a pretlak. Zamiešajte a varte ešte asi 30 minút na malom ohni. Asi v polovici pridajte tamarind.
Na konci pridajte smotanu a med.
Tradičný kohút na víne „coq au vin“
Pôvod: Francúzsko
Ingrediencie:
- kohút alebo biokura
- 100g olej alebo slanina
- 250g koreňová zelenina
- 100g šalotka
- 4 lyžice ríbezľovej marmelády alebo lekvár
- podľa potreby slepačí vývar alebo bujón
- 5 dcl suché červené víno
- cukor
- soľ
- biele a čierne korenie
- bylinky (tymian, rozmarín)
Príprava:
Na oleji alebo ľahko osmaženej slanine orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a šalotku.
Pridáme pikantnú marmeládu, štipku cukru, vývar a víno v pomere jedna ku dvom, dochutíme soľou a necháme variť.
Kohútika alebo kura naporciujeme a spolu s bylinkami vložíme do omáčky. Zakryjeme pokrievkou a dusíme, kým mäso nezmäkne.
Potom bylinky a porciu mäsa vyberieme, omáčku zlejeme a prepasírujeme, znovu ju nalejeme na porcie kohútika a zohrejeme.