Kvalita reštaurácie a jej renomé stoja na pleciach šéfkuchára, ktorý je zodpovedný za to, aby hosťom sprostredkoval čo najlepší kulinársky zážitok. Kvalita vašej kuchyne závisí len od vás. Od výberu kvalitných surovín a schopnosť kombinovať a vytvárať nové spojenia chutí až po jedinečný štýl servírovania. Práve preto vám ponúkame niekoľko tipov na chutné, netradičné ale „zvládnuteľné „ aj doma. Dobrú chuť.
Teľacia karbonátka obalená v slanine so syrom gorgonzola so zemiakovým šalátom a kompótom z červenej repy
600 g zadného teľacieho stehna alebo pliecka
4 plátky chudej anglickej slaniny
1 zväzok plocholistovej petržlenovej vňate
40 g syra gorgonzola
Soľ
Čierne korenie
Olej na opečenie
400 g zemiakov
Soľ
1 veľká červená cibuľa
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžica múčkového cukru
Kompót z červenej repy
200 g sterilizovanej červenej repy
Šťava z jedného citrónu
4 lyžice olivového oleja
2 lyžice medu
Soľ
Čierne korenie
Mäso pomelieme nahrubo a zmiešame s pokrájanou petržlenovou vňaťou, nastrúhaným alebo rozotreným syrom, soľou a čiernym korením. Dobre vymiešame a vytvarujeme karbonátky, ktoré zabalíme do slaniny. Slaninu pripichneme špáradlom a zvoľna opekáme na oleji z oboch strán asi 5 minút.
Zemiaky uvaríme v šupke so soľou. Ešte horúce ich nakrájame na kolieska. Zmiešame s cibuľou, nakrájanou na kúsky, pridáme horčicu, trochu práškového cukru a zalejeme horúcim vývarom.
Z medu, citrónovej šťavy a oleja vymiešame hustú emulziu, osolíme a okoreníme. Kompót scedíme a repu zmiešame s dresingom.
Zverinová paštéta s brusnicami a ľahkým listovým šalátikom a hriankami
½ kg varenej zveriny (odrezkov) s divým korením
½ kg mastného bravčového bôčika bez kosti
100 g cibule
Masť
Kôra z ½ citrónu
čerstvo pomleté paštétové korenie (čierne korenie, majoránka, klinček, muškátový oriešok, tymian, nové korenie)
3 žĺtky
2 lyžice brandy
Soľ
Masť na vymazanie formy
Svetlý toustový chlieb
100 g brusníc
1 lyžice medu
2 lyžice malinového octu
3 lyžice olivového oleja
Soľ
Čierne korenie
Zmes listových šalátov podľa osobných preferencií
Bravčový bôčik nakrájame na kocky a posolíme, necháme odležať, najlepšie cez noc.
Spolu s uvarenou zverinou pomelieme bôčik na mäsovom strojčeku dvakrát, pridáme bravčovú masť, do sklovita osmaženú cibuľu, citrónovú kôru, mleté korenie, žĺtky, brandy a dobre premiešame.
Formu na paštétu vymažeme bravčovou masťou, naplníme, niekoľkokrát potrasieme, zakryjeme alobalom a pečieme vo vodnom kúpeli pri 160 °C asi hodinu a pol.
Po upečení dobre vychladíme, vyklopíme a krájame na plátky.
Z medu, octu, oleja, soli a čierneho korenia vymiešame dresing a zmiešame s potrhanými listami šalátu.
Podávať môžeme s brusnicami, hriankami a ľahkým šalátom.
Hermelín gratinovaný bylinkami a karamelom so šalátom z červenej repy a chrenu
4 hermelíny po 80g
60 g cukru
Olivový olej
Soľ
Čierne korenie
2 vetvičky tymianu
½ kg červenej repy
šťava z 1 citrónu
2 lyžice strúhaného čerstvého chrenu
½ lyžičky sladkej mletej papriky
Lyžička soli
50 ml olivového oleja
Cukor necháme v panvici skaramelizovať a potom nalejeme na papier na pečenie. Necháme stuhnúť a v utierke rozbijeme paličkou. Hermelín prekrojíme v polovici a každú polovicu na reze posypeme čiernym korením, polejeme olejom, preložíme tymianom a posypeme drveným karamelom. Vložíme do grilu a zapečieme.
Repu uvaríme domäkka, nakrájame ju na kúsky a zmiešame so všetkými ingredienciami a dobre vychladíme.
Prírodný kozí syr pečený v lístkovom ceste s mladým špenátom, feniklovým pyré a omáčkou z hrozienok a ružového korenia
320 g kozieho syra
100 g spareného mladého špenátu
200 g lístkového cesta
1 šalotka
20 g masla
½ muškátového kvetu
Soľ
4 lyžice strúhanky
1 žĺtok na potretie
1 ks menší fenikel
2 ks menších zemiakov
Soľ
50 ml smotany na šľahanie
Šťava z jedného citrónu
Šťava z jedného grepu
1 lyžička drveného červeného korenia
40 g hrozienok sultánok
50 ml olivového oleja
Cukor
Soľ
Kozí syr roztlačíme, zľahka osolíme a vytvarujeme do valčeka. Na masle orestujeme šalotku nakrájanú najemno, pridáme špenát a ochutíme soľou a muškátovým kvetom. Necháme vychladnúť.
Lístkové cesto rozvaľkáme na cca 0,5 cm hrubý plátok a na bližšiu polovicu nasypeme strúhanku, preložíme špenátom a na špenát dáme kozí syr. Zavinieme a dobre na bokoch uzavrieme. Potrieme žĺtkom a na papieri na pečenie pečieme asi 25 minút na 200°C do zlatista. Necháme vychladiť.
Olúpané a nakrájané zemiaky spolu s nakrájaným feniklom uvaríme domäkka. Scedíme a rozmixujeme spolu s horúcou smotanou. Ochutíme soľou.
Hrozienka nakrájame nadrobno a s ostatnými surovinami zmiešame do zálievky.
Domáci hovädzí burger so syrom čedar a kyslou uhorkou
800 g mletého menej mastného hovädzieho mäsa
zväzok petržlenovej vňate
Mleté korenie
Soľ
Mäso zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou, ochutíme čiernym korením a soľou.
Necháme chvíľku odležať a formujeme karbonátky, ktoré vkladáme do rozpálenej grilovacej panvice a pečieme z oboch strán na požadovaný stupeň prepečenia.
4 hamburgerové sezamové žemle
4 plátky čedaru
4 lístky hlávkového šalátu
2 biele cibule
2 lyžice polohrubej múky
1 paradajka
Kečup
Plnotučná horčica
Kyslá uhorka
Olej na osmaženie cibule
Cibuľu nakrájame na plátky, obalíme v múke a osmažíme do zlatista. Necháme vychladnúť na pijavom papieri.
Rozkrájané žemle dáme zapiecť do rúry, vždy jednu polovicu potrieme kečupom, druhú polovicu horčicou, obložíme karbonátkou, plátkom čedaru, plátkom šalátu, smaženou cibuľkou a plátkom kyslej uhorky.
Zemiakové knedličky s bravčovou panenkou a hubami v smotanovej omáčke
700 g v šupke uvarených olúpaných zemiakov
40 g masla
250 g polohrubej múky
1 vajce
Soľ
200 g bravčovej panenky
1 červenej cibule
2 strúčky cesnaku
100 g hríbikov
50 g hlivy ustricovej
100 ml smotany na šľahanie
Zväzok plocholistovej petržlenovej vňate
50 g bravčovej masti
Soľ
Čierne korenie
Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme vajce, múku, soľ a spracujeme na hladké cesto.
Vyvaľkáme valček s priemerom cca 2 cm. Z vyvaľkaného valčeka krájame po priemere kúsky, ktoré varíme v osolenej vode asi 4 minúty, až kým nevyplávajú na hladinu.
Bravčovú panenku nakrájame na rezance, cibuľu na kúsky, cesnak na plátky a huby na väčšie kúsky.
Na bravčovej masti najprv orestujeme cibuľu, pridáme cesnak, huby a okorenené mäso. Zalejeme smotanou, osolíme a krátko povaríme. Vložíme varené knedličky a posekanú petržlenovú vňať.