Varíme s projektom Zrodené v EÚ

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár desiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárskych a potravinárskych produktov.

 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Našu gastronomickú cestu po Európe nemôžeme začať nikde inde, ako v Českej republike.

Pstruh po mlynársky s pohánkovým rizotom (4 porcie)

  • 4 čerstvé pstruhy
  • 1 citrón
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 50 g roztopeného masla na vyprážanie
  • 100 g masla
  • 1 zväzok petržlenovej vňate

 

Pohánkové rizoto:

  • 250 g pohánky
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 5 šampiónov
  • korenie
  • soľ
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja

Zdroj: Zrodené v EU