Blížiace sa sviatky jari nám nohým pripomínajú spoločné zážitky, veľa smiechu a vody a celá rodina pokope…a nesmú chýbať aj dobroty na sviatočnom stole…
Zopár inovovaných receptov starých mám 🙂
Vaječná tlačenka so špenátom
Prísady:
Na tlačenku:
20 g masla
1 ks jarnej cibuľky
3 – 4 strúčiky cesnaku
3 balenia čerstvého listového špenátu (390 g)
1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
400 ml smotany na varenie
soľ
čierne korenie
150 g tvarohového syra (typu cottage)
5 vajec uvarených natvrdo
Ešte potrebujeme:
mikroténovú fóliu
formu na srnčí chrbát
Príprava:
1. Na prípravu tlačenky osmažíme na masle nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a cesnak. Pridáme špenát a necháme krátko povariť.
2. Želatínu necháme napučať asi v 70 ml smotany na varenie počas asi 10 minút.
3. Zvyšnú smotanu necháme v kastróliku zahriať (nevaríme), pridáme napučanú želatínu a za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny.
4. Do ešte teplej smotanovo-želatínovej zmesi metličkou vmiešame tvarohový syr a dôkladne prešľaháme. Ochutíme soľou a korením. Ručne vmiešame špenátovú zmes.
5. Formu na srnčí chrbát vyložíme mikroténovou fóliou. Polovicu želatínovej zmesi nalejeme do formy. Na zmes položíme celé vajcia do radu vedľa seba a zalejeme ich zvyšnou želatínovou zmesou.
6. Tlačenku odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.
7. Stuhnutú tlačenku vyklopíme z formy, odstránime mikroténovú fóliu a podávame s opečenými toastami alebo iným pečivom.
TIP: Namiesto listového špenátu môžeme použiť sparenú žihľavu.
Veľkonočná torta
Prísady:
Na parížsky krém:
- 200 g nasekanej čokolády na varenie
- 250 ml smotany na šľahanie
Na cesto:
- 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker
- 250 g masla alebo margarínu
- 300 g hladkej múky
- 4 zarovnané PL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 50 g preosiate kakao
- 250 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 4 vajcia
- 125 ml mlieka
Na krém s vaječným likérom:
- 400 ml vychladenej smotany na šľahanie
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker
- 100 ml vlažnej vody
- 125 ml vaječného likéru
Na ozdobenie:
- 1 zarovnaná PL práškového cukru
Ešte potrebujeme:
- tortovú formu ( 26 cm)
- papier na pečenie
- formičku na vykrajovanie
Príprava:
1. Na prípravu parížskeho krému prevaríme smotanu a odstavíme zo sporáka. V smotane rozpustíme nasekanú čokoládu a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky a necháme minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc, odležať.
2. Na prípravu cesta rozpustíme v hrnci za stáleho miešania na miernom ohni polevu s maslom alebo margarínom. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, kakao, cukor a vanilínový cukor. Pridáme vajcia, mlieko a dôkladne prepracujeme elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni dohladka. Nakoniec vmiešame rozpustenú polevu s maslom. Cesto naplníme formy vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Teplovzdušná rúra: 160°C
Elektrická rúra: 140°C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 60 minút
3. Korpus necháme vychladnúť vo forme. Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku vyloženú papierom na pečenie a stiahneme papier, na ktorom sa korpus piekol. Korpus preklopíme a necháme úplne vychladnúť.
4. Korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Spodnú časť korpusu položíme na podnos a okolo upevníme očistený okraj tortovej formy. Zo strednej časti korpusu vykrojíme formičkou niekoľko tvarov a korpus odložíme bokom. Zmes na parížsky krém vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a nanesieme na spodnú časť korpusu. Priložíme vrchnú čásť korpusu a zľahka pritlačíme.
5. Na prípravu krému vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do likéru. Odoberieme asi 4 PL zmesi s likérom a dáme bokom. Zvyšnú zmes nalejeme do šľahačky a dôkladne premiešame. Krém rozotrieme na korpus, priložíme plát korpusu, z ktorého sme povykrajovali tvary a zľahka pritlačíme. Otvory vyplníme zmesou s likérom. Tortu uložíme najmenej na 3 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky.
6. Tortu posypeme práškovým cukrom a ozdobíme povykrajovanými tvarmi.
Čokoládová bomba!