Veľkonočné sladkosti trochu inak

Pečieme k sviatkom osvedčenú klasiku, ale ak máte chuť vyskúšať niečo nové, prinášame tri recepty na chutné koláčiky.

Lemon tart
na veľkonočnú pohoduLemon tart
stredná obtiažnosť

Na cesto:
130 g polohrubej múky
40 g práškového cukru
½ KL soli
120 g zmäknutého masla alebo margarínu
2 vajcia

Na náplň:
200 g nátierkového masla
90 g cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
šťava z 2 citrónov
2 vajcia
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
Farba gélová potravinárska žltá Dr.Oetker

Na ozdobenie:
300 g kyslej smotany
1 chemicky neošetrený citrón
lístky mäty alebo medovky

Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ø 27 cm)
elektrický ručný šľahač

1.Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rovnomerne nanesieme na dno a na okraje vymastenej a múkou vysypanej formy. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 15 minút
2.Korpus necháme mierne vychladnúť.

3.Na prípravu náplne v mise vyšľaháme nátierkové maslo s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou šťavou, vajcami, kôrou a farbou elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Náplň nanesieme na korpus. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1.
Doba pečenia: asi 30 minút

4. Na horúci koláč nanesieme kyslú smotanu, uhladíme a necháme vychladnúť.

5. Na ozdobenie nakrájame citrón na tenké plátky a poukladáme ich na koláč. Prikrášlime lístkami mäty alebo medovky a odložíme do chladničky.

TIP: Koláč môžeme pripraviť aj s limetkou a zafarbiť zelenou gélovou farbou Dr.Oetker.

Linecké kolieska so snehovým venčekom
krehká jednohubkaLinecké kolieska so snehovým venčekom
tredná obtiažnosť

Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
Doba sušenia: asi 1 hodina (1 plech)
Vystačí na: asi 35 kusov

Na cesto:
400 g hladkej múky
100 g práškového cukru
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
1 vajce

Na bezé:
4 bielky
320 g cukru
1 PL citrónovej šťavy

Na ozdobenie:
ananásový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 340 g)
1 balíček Tortového želé žltého Dr.Oetker
250 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou)
1 zarovnaná PL cukru
½ KL Citrónovej arómy Dr.Oetker
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
formičku na vykrajovanie v tvare kolieska (Ø 7 cm)
2 plechy na pečenie
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s hrúbkou asi 5 mm. Formičkou povykrajujeme kolieska
a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
2. Kolieska necháme vychladnúť.
3. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme z bielkov, cukru a citrónovej šťavy elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Snehom naplníme cukrárske vrecko a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme venčeky vo veľkosti koliesok. Vložíme do predhriatej rúry a sušíme.
Teplovzdušná rúra: 70 °C
Doba sušenia: asi 1 hodinu (1 plech)
4. Venčeky necháme vychladnúť.
5. Na ozdobenie necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu zachytíme. Tortové želé pripravíme so šťavou a cukrom podľa návodu na obale a ku koncu varenia pridáme arómu a kôru. Na kolieska poukladáme venčeky, do stredu vložíme ananás, na ktorý pomocou lyžice nanesieme želé a necháme stuhnúť.

TIPY: Kolieska môžeme zlepiť krémom, ktorý pripravíme zo Zlatého klasu Dr.Oetker.
Na jednoduchšie vytvorenie veľkosti venčekov použijeme papier na pečenie z pečenia koliesok, na ktorom nám zostali obrysy.

 

Ružová bábovka s brusnicami
k popoludňajšej káveRužová bábovka s brusnicami
ľahká príprava

Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 50 minút
Vystačí na: asi 16 porcií

Na cesto:
3 vajcia
150 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
250 ml smotany na šľahanie
250 g polohrubej múky
1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Farba gélová potravinárska ružová Dr.Oetker
2 zarovnané PL nasekaných sušených brusníc

Na ozdobenie:
2 zarovnané PL mandľových lupienkov
1 balíček Polevy v prášku s citrónovou príchuťou Dr.Oetker
3 PL studeného mlieka
Farba gélová potravinárska ružová Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
formu na bábovku (Ø 23 cm)
elektrický ručný šľahač
1.Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni
do peny. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme smotanu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhú polovicu zafarbíme gélovou farbou a primiešame brusnice. Nalejeme do formy
a pomocou vidličky zapracujeme do svetlého cesta tak, aby sme vytvorili mramorovanie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra: 140 °C
Doba pečenia: asi 50 minút

2. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnúť.

3. Na ozdobenie na panvici opražíme mandle a necháme ich vychladnúť. Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale, zafarbíme gélovou farbou a nalejeme ju na bábovku. Ihneď posypeme mandľami a necháme stuhnúť.

TIP: Miesto brusníc môžeme použiť kandizované višne.