Vianočné recepty trochu inak. Pochutia si aj vegáni a ľudia s intoleranciou na mlieko!

Vianočné sviatky sú aj kulinárskou oslavou. Inšpirujte sa jednoduchými receptami, ktoré ocenia ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu či mliečnu bielkovinu, vegáni aj vegetariáni a všetci, ktorí fandia zdravej, chutnej a vyváženej strave. 

 

Vegánske pagáče zo Škvarkovej nátierky

INGREDIENCIE:

  • 400 g LUNTER Škvarková nátierka
  • 500 g hladká alebo špaldová múka
  • 50 g rastlinné maslo
  • 1/2 balenia droždie
  • 300 ml vlažné sójové mlieko
  • podľa potreby soľ
  • na potretie sójové mlieko
  • na posýpku sezam alebo rasca

POSTUP:

  1. Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme ho napučať.
  2. Múku premiešame so soľou, pridáme mäkké rastlinné maslo, kvások, mlieko a vymiesime cesto.
  3. Cesto nenechávame kysnúť, ale hneď ho na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
  4. Na cesto natrieme Škvarkovú nátierku, zrolujeme ho a prehneme na polovicu. Zakryjeme fóliou a vložíme do chladničky na 30 minút.
  5. Cesto opäť zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalších 30 minút. Celkovo zopakujeme 3x.
  6. Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme pagáčiky.

 

Vianočná kapustnica s údeným tofu

 INGREDIENCIE:

  • 2 ks LUNTER Tofu Smoked
  • 50 g sušené lesné hríby
  • 500 g kyslá kapusta aj s nálevom
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 200 g paradajkové pyré
  • 3 l zeleninový́ vývar alebo voda
  • 100 g sušené slivky
  • 3 ks bobkový́ list
  • 1 čl sladká mletá paprika
  • 3 čl údená mletá paprika
  • 1 čl mleté čierne korenie
  • podľa potreby soľ
  • podľa chuti chilli
  • niečo navyše: rastlinná alternatíva klobásy

POSTUP:

  1. Lesné huby si namočíme večer vopred, alebo aspoň na hodinku pred varením do teplej vody.
  2. Do hrnca s vodou/vývarom si dáme kyslú kapustu aj s nálevom. Pridáme nadrobno n nakrájaný́ cesnak, bobkové listy, paradajkové pyré, sušené slivky, lesné huby a soľ.
  3. Varíme cca 20 minút, následne pridáme údené tofu nakrájané na kocky a údenú papriku.
  4. Povaríme 30 minút a v prípade potreby ešte dosolíme.
  5. Pre výraznejšiu údenú chuť môžete pridať rastlinnú alternatívu klobásy a podľa chuti aj chilli, ktoré zvýrazní všetky chute.

 

Vyprážaný tofu fillet so zemiakovým šalátom a domácou soya mayo

INGREDIENCIE:

FILLET

  • 1 ks LUNTER Seafoo Tofu Pink Fillet
  • 100 g strúhanka
  • 300 ml sójové mlieko
  • 50 g hladká múka
  • soľ
  • olej

SOYA MAYO

  • olej
  • sójové mlieko
  • soľ
  • cukor
  • môže sa pridať horčica a citrónová šťava

POSTUP:

  1. V miske zmiešame múku s mliekom a soľou na hladké cestíčko.
  2. Tofu nakrájame podľa preferencie, ponoríme do cesta a následne obalíme v strúhanke.
  3. Opražíme do zlatista.
  4. Sójové mlieko dáme do mixéra a za stálych otáčok postupne prilievame olej až kým nevznikne želaná konzistencia. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, cukrom, prípadne horčicou.
  5. V mise zmiešame všetky obľúbené ingrediencie na zemiakový šalát a zalejeme našou sójovou majonézou.

 Zdroj: Lucia D.