Vianočné sviatky sú aj kulinárskou oslavou. Inšpirujte sa jednoduchými receptami, ktoré ocenia ľudia trpiaci intoleranciou na laktózu či mliečnu bielkovinu, vegáni aj vegetariáni a všetci, ktorí fandia zdravej, chutnej a vyváženej strave.
Vegánske pagáče zo Škvarkovej nátierky
INGREDIENCIE:
- 400 g LUNTER Škvarková nátierka
- 500 g hladká alebo špaldová múka
- 50 g rastlinné maslo
- 1/2 balenia droždie
- 300 ml vlažné sójové mlieko
- podľa potreby soľ
- na potretie sójové mlieko
- na posýpku sezam alebo rasca
POSTUP:
- Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, necháme ho napučať.
- Múku premiešame so soľou, pridáme mäkké rastlinné maslo, kvások, mlieko a vymiesime cesto.
- Cesto nenechávame kysnúť, ale hneď ho na jemne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
- Na cesto natrieme Škvarkovú nátierku, zrolujeme ho a prehneme na polovicu. Zakryjeme fóliou a vložíme do chladničky na 30 minút.
- Cesto opäť zrolujeme, preložené na polovicu zakryjeme a necháme v chlade ďalších 30 minút. Celkovo zopakujeme 3x.
- Po poslednom pobyte v chlade cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme pagáčiky.
Vianočná kapustnica s údeným tofu
INGREDIENCIE:
- 2 ks LUNTER Tofu Smoked
- 50 g sušené lesné hríby
- 500 g kyslá kapusta aj s nálevom
- 6 strúčikov cesnaku
- 200 g paradajkové pyré
- 3 l zeleninový́ vývar alebo voda
- 100 g sušené slivky
- 3 ks bobkový́ list
- 1 čl sladká mletá paprika
- 3 čl údená mletá paprika
- 1 čl mleté čierne korenie
- podľa potreby soľ
- podľa chuti chilli
- niečo navyše: rastlinná alternatíva klobásy
POSTUP:
- Lesné huby si namočíme večer vopred, alebo aspoň na hodinku pred varením do teplej vody.
- Do hrnca s vodou/vývarom si dáme kyslú kapustu aj s nálevom. Pridáme nadrobno n nakrájaný́ cesnak, bobkové listy, paradajkové pyré, sušené slivky, lesné huby a soľ.
- Varíme cca 20 minút, následne pridáme údené tofu nakrájané na kocky a údenú papriku.
- Povaríme 30 minút a v prípade potreby ešte dosolíme.
- Pre výraznejšiu údenú chuť môžete pridať rastlinnú alternatívu klobásy a podľa chuti aj chilli, ktoré zvýrazní všetky chute.
Vyprážaný tofu fillet so zemiakovým šalátom a domácou soya mayo
INGREDIENCIE:
FILLET
- 1 ks LUNTER Seafoo Tofu Pink Fillet
- 100 g strúhanka
- 300 ml sójové mlieko
- 50 g hladká múka
- soľ
- olej
SOYA MAYO
- olej
- sójové mlieko
- soľ
- cukor
- môže sa pridať horčica a citrónová šťava
POSTUP:
- V miske zmiešame múku s mliekom a soľou na hladké cestíčko.
- Tofu nakrájame podľa preferencie, ponoríme do cesta a následne obalíme v strúhanke.
- Opražíme do zlatista.
- Sójové mlieko dáme do mixéra a za stálych otáčok postupne prilievame olej až kým nevznikne želaná konzistencia. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, cukrom, prípadne horčicou.
- V mise zmiešame všetky obľúbené ingrediencie na zemiakový šalát a zalejeme našou sójovou majonézou.
Zdroj: Lucia D.