Šípka je plod, ktorý sa objavuje po odkvitnutí divých šípových ruží.
Je to hotová zásobáreň vitamínu C, pretože ho má viac, ako ktorékoľvek iné plody. Najviac vitamínu C je v jasnočervenom zrelom plode.
Viac o blahodarných účinkoch šípok sa dozviete v tomto článku vďaka youtube kanálu LIEČIVÉ BYLINKY.
Na úvod vás možno prekvapí, že sušením sa šípky neznehodnocujú a vitamín C ostane vo veľkej miere zachovaný.
Preto sa verí, že len 1 šálka šípkového čaju alebo 1 lyžička šípkového džemu pokryje dennú potrebu vitamínu C.
Šípka je výborná liečivá rastlina proti únave, vyčerpaniu a infekciám.
Posilňuje imunitu a je veľmi užitočná najmä pre deti, starších ľudí, chorých a dojčiace matky.
Plody šípky sú bohaté na beta karotén, ktorý mu dodáva červenú farbu.
Organické kyseliny, ktoré šípky obsahujú, pôsobia na lepšiu funkciu obličiek a vylučovanie moču.
Posilňuje krv a podporuje tvorbu červených a bielych krviniek.
Šípky tiež podporujú chuť do jedla a pomáhajú pri hnačke a pálení záhy.
Upokojuje a posilňuje nervy, zvyšuje tiež odolnosť voči stresu.
Šípky zmierňujú bolesti kostí a pomáhajú pri reume.
Pôsobia aj na lepšiu funkciu pečene.
Majú priaznivý vplyv na zrak a zdravie očí.
Ak chcete využiť ich liečivé vlastnosti aj vy, vyskúšajte niektorý z nasledovných receptov.
Šípkový čaj
Potrebujeme 3 – 4 polievkové lyžice sušených šípok, 2 polievkové lyžice medu a 1 liter studenej vody.
Sušené šípky vložte do malého hrnca so studenou vodou a nechajte cez noc stáť.
Ráno položte na sporák a nechajte zovrieť.
Potom odstráňte zo sporáka a nechajte prikryté 15 minút.
Potom sceďte, pridajte med a čaj je pripravený na konzumáciu. Konzumujte počas dňa.
Šípkový sirup
Foto: pixabayt
Nazbierajte si 200 g čerstvých plodov šípok.
Nasekané šípky vložte do hrnca s litrom studenej vody.
Varte 15 minút na strednom ohni a priebežne odstraňujte penu.
Šípkový sirup potom preceďte, prelejte do fľaše s uzáverom a odložte do chladničky.
Užívajte 2 až 3-krát denne po 2 lyžice.
Šípkový džem
Čerstvé šípky nechajte na slnečnom mieste, kým dužina nezmäkne.
Potom ju rozdrvte a stlačte.
Šípkovú dužinu zmiešajte s medom v rovnakom pomere.
Teraz je pripravený na užívanie.
Džem získaný z plodov šípok je veľmi zdravý, pretože šípky sú použití v surovom stave.
Čerstvé šípky môžete sušiť na teplom a tienistom mieste alebo v rúre.
Z 2,5 – 3 kg čerstvých šípok získate asi 1 kg sušených šípok.
Prečo šípky pomáhajú pri redukcii hmotnosti?
Pôsobenie šípok proti obezite je spôsobené hlavnou účinnou látkou, nachádzajúcou sa v ich semenách.
Nazýva sa tyrozín a extrakt použitý v štúdii, uvedenej vyššie, obsahoval 0,1 % tejto látky.
Tyrozín funguje dvoma súčasnými mechanizmami: urýchľuje spaľovanie tukov a spomaľuje hromadenie tuku v tkanivách.
Okrem iného sa preukázalo, že šípky sú veľmi prospešné aj pri bolestiach chrbta, osteoartritíde kolena alebo bedra a reumatoidnej artritíde.
Majú protizápalové vlastnosti a výsledky tiež ukázali, že majú schopnosť znížiť hladinu glukózy, inzulínu a cholesterolu. Pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu, predchádzať prechladnutiu, chrípke a v 100 g sušených šípok sa nachádza približne 1 700 až 2 000 mg vitamínu C.
To je dokonca viac ako obsahujú pomaranče, ktoré ho majú okolo 50 až 100 mg.
Šípky tiež obsahujú vitamín A a vitamín E, nezanedbateľný je aj obsah minerálov: horčík, selén, železo, vápnik a mangán. Zo šípok si môžete pripraviť nielen čaj, ale napríklad aj omáčku, džem, sirup, či džús.
Prajeme veľa zdravia!
Zdroj: To je nápad.sk