Ide o citrusovú plodinu, ktorá je v našich končinách už dobre známa – grepfruit, alebo z prekladu citrus paradisi – rajský citrus. Istotne ho poznáte a asi viete aj to, že jeho chuť je celkom výrazne horko-kyslá. Poviete si nič vábivé, no vedzte, že práve látky, spôsobujúce túto výraznú horkosť, sú v grepoch zodpovedné za to, že dokážu účinne spaľovať tuky.
Ak si po skonzumovaní potravy, alebo pred tým, doprajete aj grep, tuky ktoré ste v potrave prijali sa ihneď spália a vôbec sa vo vašom tele neuložia. Grepy navyše zabraňujú ukladaniu tukov v najviac rizikových a problémových partiách, ako sú stehná, zadoček, či brucho a preto by sa mali stať súčasťou jarného stravovania každej chudnúcej dámy. A tých je pravdu povediac medzi nami viac než dosť. Najlepšie však pôsobí po jedle, pretože horké látky, ktoré obsahuje podporia aj tvorbu tráviacich štiav, čím sa jeho účinok zvyšuje.
Mimochodom, objavený bol na nádhernom karibskom ostrove Barbados, odkiaľ bol odvezený do Ameriky, kde sa do 19. storočia pestoval len na okrasu. Odtiaľ sa potom už ako plodina rozšíril aj do iných krajín, napríklad do Brazílie, Izraela, na Floridu, do Kalifornie, Turecka, či Španielska, kde sa pestuje stále a odkiaľ sa dováža aj ku nám. V súčasnosti si môžete kúpiť štyri odrody – žltý, biely, ružový a červený. Najúčinnejší pri spaľovaní tukov je pritom práve červený grepfruit.
Grepy obsahujú množstvo antioxidantov, vitamíny C, B, K, ako aj bioflavonoidy, či látku naringin, ktorá pomáha tráveniu, reguluje činnosť čriev a tak isto pôsobí prečisťujúco na organizmus. Grepy vám pomôžu udržať správnu hladinu cukrov v tele, podporia látkovú výmenu, zabraňujú množeniu baktérií a plesní v tele, vďaka čomu posilňujú odolnosť organizmu a slizníc, no pomáhajú aj zlepšovať krvný obeh a kvalitu krvi. Vďaka tomu, že obsahujú množstvo antioxidantov, zachytávajú aj voľné radikály a chránia tak telo pred rakovinovým bujnením.