Výnimočný večer!

Kvalitný koňak, t.j. ten najjemnejší vínny destilát, sa vyznačuje , tak ako aj víno „vznešenosťou a štýlom“. A tak ako vinári, ktorí dorábajú kvalitné vína, aj výrobci koňaku prezentujú svoju prácu ako najvyššie umenie… A my sme boli svedkami výnimočnej udalosti, keď sa krstil nový produkt, ktorému nechýba ani vznešenosť a ani štýl. Peter Matyšák, ako prvý vinár na Slovensku, uviedol na trh výnimočnú a vzácnu edíciu 15-ročnej MATYŠAK BRANDY XO z tých najvyberanejších vinných destilátov. Aby sudičky mali pri krste dobrú náladu, stáli pri nich aj Stanislav Štepka a Ľuboš Zeman.Všetci vieme, že pri zrode každej dobrej veci treba nápad a okrem toho veľa driny a vytrvalosti. Vyspovedáme teda hrdinu dnešného dňa, pána Petra Matyšáka, aby sme si vedeli aspoň trochu predstaviť, čím všetkým treba prejsť na ceste k tomuto skvelému cielu.

 

Kedy vznikol nápad vyrobiť 15- ročnú brandy?

Vždy som popri klasickej výrobe vína rád experimentoval. Sám som bol pritom prekvapený, koľko produktov sa dá vyrobiť z hrozna a vína. Aj vdaka tomu sme ako prvé vinárstvo na Slovensku skúšali slamové a ľadové vína, takisto sherry a rôzne ovocné vína. Biele víno typu portského sme vyrobili ako prvý v roku 1997 a o rok neskôr k nemu pribudlo aj červené. Sherry vyrábame na Slovensku jediný od roku 1999, ako prvý sme uvidli na trh grappu a od roku 2012 máme v portfóliu aj testovaciu maržu Balsamica, ktoré však zatiaľ nepredávame. A pokiaľ ide o brandy, v roku 1995 som dostal nápad skúsiť vyrábať brandy, ktoré bolo už na Slovensku zásluhou Karpatského brandy pomerne známe a obľúbené. Pustil som sa teda do vybavovania povolení na výrobu a garantom sa stala enologička Gabriela Vojteková.

 

Bolo to ťažšie ako ste si mysleli na začiatku?

V určitej fáze som to takmer vzdal pre veľké prekážky, ale nakoniec sa všetko podarilo a z úrody ročníka 1996 som dal do pálenice vydestilovať kvalitné vína. Nakúpil dom 300 litrové dubové sudy a naplnil ich vínoviou.  Čas 5 rokov, potrebný na vyzrievanie sa zdal v tom období nekonečne dlhý. No počas nasledujúcich rokov sme vždy naplnili niekoľko sudov z nového ročníka. V roku 2002 bolo prvé brandy vyzreté a tak sme ho chceli dať do predaja. No skôr, ako sa podarila celá príprava, počnúc legislatívou, končiac adjustážou, písal sa rok 2003 a to už bol hotový aj ročník 1998, takže do predaja napokon putoval ten. Z tohto dôvodu som sa rozhodol ponechať prvé brandy v sudoch a sledovať jeho ďalší vývoj v nasledujúcich rokoch. Posledných 5 rokov vyzrieval vo francúzskych sudoch typu limousine, aké sa používa aj na výrobu koňaku značky Rémy Martin.

 

Niekedy aj náhoda pomôže k výsledku

Na začiatku to bola zvedavosť, neskôr bolo treba veľa trpezlivost pri niekoľkoročnom čakaní na výsledok vyzrievania produktu. Ukázalo sa, že to nebolo márne. Tým, že sme nedali ročník 1996 do predaja, vznikli podmienky na zrod veľmi starého brandy XO.

 

O vás je známe, že ste gurmán a venujete sa aktívne aj tomuto odvetviu. Teraz už máte kompletný sortiment do vašej reštaurácie. Výborné vína , grapu, vínovicu a teraz už aj 5-ročnú a aj 15-ročnú brandy…

Myslím si, že toto je trend v gastronómií pre ďalšie obdobia. Do nášho portfólia pribudla aj vlastná produkcia bio zeleniny, prírodná hroznový šťava, vlastné mäsové výrobky a pod. Máme tak istotu, keď deklarujeme zdravotne nezávadné potraviny a nápoje, že je to skutočne tak.
Keďže sme ženský portál, tak nám  povedzte, akej kuchyni dávate prednosť, slovenskej, medzinárodnej?

Prirodzene, že dávam prednosť slovenskej kuchyni, ale v každej sa nájdu výnimočné jedlá. Mal som možnosť mnoho z nich ochutnať a využiť niektoré receptúry aj pri tvorbe našich jedálnych lístkov.

 

Na krste ste nás všetkých úchvátili koncertom chutí, výborné jedlá a k tomu skvelé vína, je to bežné vo vyšej reštaurácií, alebo sa to dá aspoň príležitostne objednať?

Bolo by chybou mať skvelé jedlá len príležitostne. Môžem zodpovedne prehlásiť, a to aj na základe vyjadrenie stoviek našich hostí, že v našej reštaurácií je vysoká kvalita jedál stabilnou samozrejmosťou.

 

Ďakujeme za rozhovor !