Každý rok si hovorím, že tentokrát nebudem zavárať a ak, tak len naozaj veľmi málo… príde však prvá úroda na záhradke a už som zase v tom! Pobehám po internete čo nové vyskúšali moje súputníčky – domáce maniačky a vždy sa niečo objaví. Prinášame nové recepty a budeme radi, ak dáte vedieť či vás zaujali!
Dvojfarebný jahodovo-egrešový džem
Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
· 200 g očistených jahôd
· 1 zarovnaná KL sušenej pomarančovej kôry
· 1 balenie Želírovacieho ovocného cukru Dr.Oetker
· 500 g očistených egrešov, rozmixovaných a prepasírovaných
· 1 zarovnaná KL sušenej pomarančovej kôry
Príprava:
1. Vo veľkom hrnci rozmixujeme jahody. Pridáme 1 KL pomarančovej kôry a 70 g Želírovacieho ovocného cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme minimálne 3 minúty. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do tretiny pripravených pohárov. Necháme najmenej 40 minút vychladnúť.
2. Egrešový džem pripravíme rovnako ako jahodový s 1 KL kôry a 180 g Želírovacieho ovocného cukru.
3. Opatrne nalejeme na vychladnutý jahodový džem a uzavrieme viečkom.
4. Necháme vychladnúť.
TIP: Máte viac jahôd než egrešov? Jednoducho vymeňte egreše za jahody a jahody za egreše a ďalej postupujte podľa receptu.
Bazové želé so zázvorom
Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút
Prísady:
· 400 ml bazovej šťavy (asi z 900 g plodov bazy)
· 400 ml pomarančovej šťavy (asi z 5 pomarančov)
· 75 g nadrobno nakrájaného kandizovaného zázvoru
· 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker
1. Vo veľkom hrnci dobre premiešame bazovú šťavu a pomarančovú šťavu. Pridáme kandizovaný zázvor a Super želírovací cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIPY: Pomarančovú šťavu môžeme nahradiť 100% pomarančovým džúsom. Kandizovaný zázvor môžeme nahradiť kandizovaným ananásom.
Ríbezľové želé s rebarborou
Vystačí na: asi 4 poháre ? 350 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
· 400 ml ríbezľovej šťavy (asi zo 700 g červených ríbezlí)
· 350 ml rebarborovej šťavy (asi zo 700 g rebarbory)
· 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
· 1000 g cukru
· 100 ml sektu
Príprava:
1. Vo veľkom hrnci premiešame obe šťavy. Obsah balíčka Gelfix Klasik zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme, prilejeme sekt a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Sekt môžeme nahradiť 100 ml bieleho vína suchého.
Indická omáčka
Vystačí na: 6 pohárov ? 350 ml
Doba prípravy: asi 50 minút
Prísady:
· 250 g mrkvy očistenej a nastrúhanej nahrubo
· 250 g cukety očistenej a nastrúhanej nahrubo
· 400 g jabĺk očistených a nastrúhaných nahrubo
· 200 g červenej papriky očistenej a nakrájanej na malé kúsky
· 250 g cibule očistenej a nakrájanej na malé kúsky
· 400 g rajčinového pretlaku
· 400 ml kokosového mlieka
· 2 KL kurkumy
· 2 KL karí korenia
· 1 KL mletej rímskej rasce
· 3 KL soli
· 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker 150 g cukru
Príprava:
1. Vo väčšom hrnci premiešame mrkvu s cuketou, jablkami, paprikou a cibuľou. Pridáme pretlak, kokosové mlieko, kurkumu, karí, rascu a soľ. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
2. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút a odstavíme.
3. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIPY: Pre milovníkov zázvoru pridáme 1 zarovnanú PL nastrúhaného čerstvého zázvoru. Omáčku podávame ohriatú k mäsu a ryži. Trvanlivosť omáčky je asi 3 mesiace.