O exotickom ovocí menom durian ste už určite čo to počuli. Koluje o ňom však aj veľa fám a nepravdivých informácií. Najčastejšia asi je, že kvôli svojmu zápachu sa takmer nedá zjesť. Je to však naozaj pravda? Mali by ste sa mu na dovolenke v zahraničí vyhýbať alebo stojí za vyskúšanie? Prečítajte si viac!
Čo je to durian?
Durian je pomerne veľké exotické ovocie, priemerne kusy dosahujú váhu až okolo 1,5 kg, a na prvý pohľad vyzerá ako stočený ježko. Je žlto-hnedej farby a jeho povrch pokrývajú dlhé ostré ostne. Dužina pripomína niekoľko tučných banánov naskladaných do orechovej škrupinky a má veľmi prijemnú maslovú konzistenciu. „Jeho chuť sa často popisuje ako vaječný likér s príchuťou cesnaku a vôňa s trochou zveličenia ako prepotené ponožky zabudnuté niekoľko týždňov v taške z posilňovne. Jeho názov pochádza z indonézskeho jazyka, duri je pichliač, durian niečo ako pichlavec,“ hovorí sprievodca CK Victory Travel Juraj Uvíra, ktorý v Ázii niekoľko rokov žil.
Zo všetkých ovocí na svete má durian najsilnejšiu vôňu, ktorá sa asi lepšie dá popísať ako silný prenikavý hnilobný zápach. Aj toto sú hlavné dôvody, prečo ho bežne v supermarkete nenájdete. Manipulácia s ním je náročná – okrem veľkej váhy jednotlivých kusov sú pri jeho zbere bežné nepríjemné zranenia očí vďaka množstvu ostňov. No a vôňa je kapitola sama o sebe. Nenechajte sa však odradiť, na svete existuje množstvo ľudí, ktorí na durian nedajú dopustiť a radi si ho doprajú ako lahôdku. Durian je totiž neuveriteľne zdraviu prospešný.
Kde sa s durianom môžete stretnúť?
Durian pôvodne pochádza z krajín juhovýchodnej Ázie ako Indonézia, Malajzia a Borneo. V súčasnosti sa pestuje aj v niekoľkých ďalších krajinách v Ázii a dokonca na Havaji, ale najčastejšie sa dá kúpiť na pouličných trhoch v Singapure a Bangkoku. Rastlina má 30 známych odrôd, z ktorých ale len 9 má jedlé plody. Na medzinárodných trhoch (napr. aj v USA) sa môžete stretnúť len s najznámejším, Durio zibethinus, ale v Ázii uvidíte viac kultivarov, ktoré sa líšia farbou a veľkosťou. Všetky však majú spoločný rovnaký silný hnilobný zápach. Práve kvôli nemu bežne uvidíte tabule zakazujúce jeho vnášanie do niektorých budov, napríklad v Singapure aj do všetkých prostriedkov verejnej dopravy. „Durian je zakázaný všade. To nie je fáma, že zapácha. Preprava lietadlami je vylúčená, aj preto je veľmi ťažké sa s ním stretnúť v našich končinách. Okrem toho má veľkú váhu, a tým pádom by bola cena veľmi vysoká,“ vysvetľuje odborník z trnavskej cestovnej kancelárie.
V našich končinách sa tak s durianom príliš nestretnete, ale na medzinárodných stránkach so zdravou výživou sa dá zohnať sušený. Výhodou je, že sušením stráca čiastočne svoju nevábnu vôňu, ale, bohužiaľ , aj časť svojich „zázračných“ vlastností. Ak však zistíte, že jeho chuť má predsa len niečo do seba a zdravotne vám prospieva, určite stojí za to pridať ho do jedálnička. Durian si však užívajte doma, na desiatu do práce ho nenoste, mohli by ste si spôsobiť nepríjemnosti s kolegami.