Rozmýšľate, čo pripraviť na obed? Skúste delikátne zapečené baklažány s mozzarellou podľa receptu špičkovej slovenskej kajakárky a majsterky sveta Jany Dukátovej.
„Je to lahôdka, ktorú nie je vôbec zložité pripraviť. Hlavnú prácu totiž zaobstarajú šikovná varná platňa a rúra. A kým sa budú baklažány zapekať, stihnete si ešte aj zacvičiť a urobiť niečo pre svoje zdravie. Obed v stredomorskom štýle bude potom skvelou bodkou na záver. U nás sa po ňom hneď zapráši,“ hovorí Jana.
Jana Dukátová je nielen špičková športovkyňa, ale aj aktívna žena. „Ako ambasádorka značky MORA sa s fanúšikmi pravidelné delí o nové tipy a triky, ako jesť zdravo bez prehnaných diét. Zároveň ich stále motivuje k pohybu, ktorý všetci tak veľmi potrebujeme – aj v tejto dobe, keď sú voľnočasové športové aktivity pre rodiny obmedzené. Jana tak pomáha aj v súčasnej neľahkej situácii spolu so značkou MORA podporiť zdravý životný štýl,“ vysvetľuje Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje group.
Na Janin recept budete potrebovať:
- 3 veľké baklažány
- 50 g masla
- 2 jarné cibuľky
- 250 g šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml paradajkovej omáčky
- 200 g cherry paradajok
- 350 g čiernych olív
- soľ
- čierne korenie
- 1 lyžicu oregana
- 2 mozzarelly
- 50 g nastrúhaného parmezánu
A ako na to?
Baklažány pozdĺžne rozkrojte. Nožom do nich narežte mriežku a pomocou lyžice vydlabte dužinu, ktorú potom použijete do náplne.
Na panvici si rozpustite maslo a dozlatista na ňom opečte nadrobno nakrájané šampiňóny. Pridávajte vždy maximálne jednu hrsť šampiňónov, aby nepustili vodu a iba sa opekali.
Keď budete mať všetky šampiňóny opečené, pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a prelisovaný cesnak. Ešte chvíľu opekajte a potom pridajte polovicu dužiny z baklažánov, paradajkovú omáčku, čierne olivy nakrájané na polovice a rozštvrtené cherry paradajky. Celú zmes osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu oregana. Priklopte pokrievkou, duste 20 minút a občas premiešajte. Potom pokrievku odkryte a varte ešte 10 minút.
Keď bude zmes hotová, naplňte ňou baklažány. Položte na ne nakrájanú mozzarellu a posypte nastrúhaným parmezánom. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút. www.mora.cz
Zdroj: MORA PLNÁ ŽIVOTA