Zapečené baklažány s mozzarellou podľa Jany Dukátovej

Rozmýšľate, čo pripraviť na obed? Skúste delikátne zapečené baklažány s mozzarellou podľa receptu špičkovej slovenskej kajakárky a majsterky sveta Jany Dukátovej.

 

„Je to lahôdka, ktorú nie je vôbec zložité pripraviť. Hlavnú prácu totiž zaobstarajú šikovná varná platňa a rúra. A kým sa budú baklažány zapekať, stihnete si ešte aj zacvičiť a urobiť niečo pre svoje zdravie. Obed v stredomorskom štýle bude potom skvelou bodkou na záver. U nás sa po ňom hneď zapráši,“ hovorí Jana.

Jana Dukátová je nielen špičková športovkyňa, ale aj aktívna žena. „Ako ambasádorka značky MORA sa s fanúšikmi pravidelné delí o nové tipy a triky, ako jesť zdravo bez prehnaných diét. Zároveň ich stále motivuje k pohybu, ktorý všetci tak veľmi potrebujeme – aj v tejto dobe, keď sú voľnočasové športové aktivity pre rodiny obmedzené. Jana tak pomáha aj v súčasnej neľahkej situácii spolu so značkou MORA podporiť zdravý životný štýl,“ vysvetľuje Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje group.

 

Na Janin recept budete potrebovať:

  • 3 veľké baklažány
  • 50 g masla
  • 2 jarné cibuľky
  • 250 g šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 ml paradajkovej omáčky
  • 200 g cherry paradajok
  • 350 g čiernych olív
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 lyžicu oregana
  • 2 mozzarelly
  • 50 g nastrúhaného parmezánu 

A ako na to?
Baklažány pozdĺžne rozkrojte. Nožom do nich narežte mriežku a pomocou lyžice vydlabte dužinu, ktorú potom použijete do náplne.

Na panvici si rozpustite maslo a dozlatista na ňom opečte nadrobno nakrájané šampiňóny. Pridávajte vždy maximálne jednu hrsť šampiňónov, aby nepustili vodu a iba sa opekali.

Keď budete mať všetky šampiňóny opečené, pridajte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku a prelisovaný cesnak. Ešte chvíľu opekajte a potom pridajte polovicu dužiny z baklažánov, paradajkovú omáčku, čierne olivy nakrájané na polovice a rozštvrtené cherry paradajky. Celú zmes osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu oregana. Priklopte pokrievkou, duste 20 minút a občas premiešajte. Potom pokrievku odkryte a varte ešte 10 minút.

Keď bude zmes hotová, naplňte ňou baklažány. Položte na ne nakrájanú mozzarellu a posypte nastrúhaným parmezánom. Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút. www.mora.cz

Zdroj:  MORA PLNÁ ŽIVOTA