Čerstvé, na slnku dozreté paradajky sa dokonale hodia do letných šalátov a rôznych omáčok na cestoviny, ktoré voňajú letom a dovolenkou pri mori. Ešte o jednu úroveň vyššie ich však pozdvihne pečenie, ktoré im dodá lahodnú sladkosť s ľahkými karamelovými tónmi. Keď si zase prinesiete plnú náruč týchto červených rajských plodov, určite vyskúšajte náš recept na letom voňajúce zapečené paradajky plnené kuskusom. Potešíte svoje chuťové poháriky a urobíte niečo aj pre svoje zdravie.
Pečené plnené paradajky môžete podávať buď ako originálne predjedlo, alebo s pečenou bagetou s bylinkovým maslom ako ľahkú letnú večeru. V horúcich dňoch zasýtia, ale aj osviežia. Náplň môžete meniť podľa svojej fantázie a zásob v chladničke a špajze. A ako na to?
Na štyri porcie budete potrebovať:
- 4 veľké mäsité paradajky
- 1 cibuľu
- 150 g anglickej slaniny
- 150 g balkánskeho syra
- 150 g kuskusu
- 6 sušených paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- bylinky podľa chuti
- olej
- soľ, čierne korenie
Postup:
Kuskus nasypte do misky, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. Potom ho zalejte dvojnásobným množstvom vriacej vody. Prikryte a nechajte odstáť.
Medzitým nakrájajte slaninu na kocky, cibuľu nadrobno a cesnak a sušené paradajky na plátky. Na hlbšej panvici rozohrejte trochu oleja. Orestujte na ňom cibuľu a po chvíli pridajte slaninu. Opečte dozlatista. Potom pridajte cesnak a nechajte ho rozvoniať. Vmiešajte kuskus, sušené paradajky a nakoniec rozdrobený syr a nasekané bylinky. Podľa chuti ešte osoľte a okoreňte.
Z paradajok odrežte vrchné časti a odložte ich bokom. Dužinu vydlabte, ale nevyhadzujte ju – nakrájanú dužinu môžete neskôr použiť do šalátu. Vydlabané paradajky naplňte zmesou s kuskusom, prikryte ich odrezanými vrškami a vložte do olejom vymasteného pekáča. Ak majú tendenciu padať, môžete ich spodnú časť mierne zrezať do roviny. Nakoniec ešte pokvapkajte paradajky na plechu olejom.
Pečte ich pol hodiny v rúre vyhriatej na 180 °C. Krátko pred dokončením pečenia môžete použiť funkciu grilu. Ak si chcete zjednodušiť prácu a mať voľné ruky, môžete využiť program dvojfázového pečenia, pri ktorom vopred určíte spôsob ohrevu, teplotu a dĺžku pečenia a rúra sa o všetko sama postará.
Vedeli ste, že paradajky nielen výborne chutia, ale obsahujú aj veľa vitamínu C a betakaroténu? Posilňujú imunitu a trávenie, podporujú tvorbu všetkých hormónov a prinášajú toľko potrebný pokoj pre dobrý nočný odpočinok. A to je naozaj veľa dôvodov, prečo ich zaraďovať do nášho jedálnička častejšie.
Zdroj: Iveta H.