Veľkonočné vajíčka nemusia byť len tie umelé v košíčku! Ak chcete mať na veľkonočnom stole niečo naozaj špeciálne, vyskúšajte túto mrkovú tortu aj s vajíčkami.
Mrkvová torta s ricottovým krémom
Korpus (veľkosť formy 16 cm)
- 5 vajec (oddelené žĺtka od bielkov)
- 250g práškového cukru SweetFamily
- 60g hladkej múky
- 300g mrkvy nastrúhanej na hrubom strúhadle
- 300g pomletých alebo podrvených mandlí
- kôra z jedného citróna
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- hrsť sušených brusníc
- 1-2 polievkové lyžice rumu
- jahodový džem
Krém:
- 500g ricotty
- 250ml smotany na šľahanie 40% (no minimálne 33%)
- 200g práškového cukru SweetFamily (množstvo si prispôsobte vašej chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica vaječného likéru
Karamel:
- 200g kryštálového cukru SweetFamily
- 60g masla
- 150ml smotany na šľahanie 33%
POSTUP:
- Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a po lyžičkách ešte prišľaháme 10 polievkových lyžíc horúcej vody a taktiež bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
- Sneh jemne primiešame k žĺtkom. Po častiach primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva, následne mrkvu, mandle, citrónovú kôru, soľ, rum a nakoniec prihodíme aj brusnice a premiešame.
- Pripravíme si formu na tortu a formičky na vajíčka vymazané a vysypané múkou.
- Vylejeme cesto do foriem a formičiek a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Tortu pečieme asi 55-60 minút, no vajíčka vyberte skôr, hneď ako po zapichnutí špáradla, ostane špáradlo suché. Záleží na veľkosti formičiek.
- Keď je všetko dopečené a korpus vám narástol až nad okraje formy, tak formu aj s korpusom zaťažte napríklad doskou na krájanie a nechajte tak vychladnúť, získate krásny rovný povrch, to isté spravte aj s upečenými vajíčkami. Keď je vychladnuté, tak vajíčka pekne zrežte podľa formy, aby boli polovičky pekne rovné a nič nevytŕčalo.
- Korpus si narežeme na tri časti a každú z nich potrite džemom, ja som použila domáci od starej mamy aj s kúskami jahôd.
- Na krém si zmiešajte všetky ingrediencie v miske a vyšľahajte. Dajte aspoň na hodinku stuhnúť do chladničky.
- Následne si krémom naplňte cukrárske vrecko a na korpusy naneste vrstvu krému. Upečené polovičky vajíčok jemne zrežte dolu, aby vám pekne na torte stáli a následne ich celé potrite ricottovým krémom, „zlepte“ k sebe a tortu aj vajíčka dajte ešte stuhnúť do chladničky.
- Keď je torta stuhnutá jemne ju potrite aj zvonka krémom a pekne zarovnajte. Vajíčka potiahnite bielou poťahovou hmotou, ja som použila K2 a namaľujte potravinárskymi farbami (gélovými, práškovými…), fantázii sa medze nekladú 🙂
- Pripravte si karamel a to tak, že dáte cukor na panvičke na strednom plameni zohrievať a zatiaľ si vedľa v kastróliku zahrievajte smotanu, ale len veľmi jemne, tak na teplotu tela. Kým sa cukor rozpúšťa, nemiešajte ho! Nechajte len tak voľne rozpúšťať sa a keď je rozpustený, primiešajte maslo a potom smotanu. Všetko rozmiešajte a nechajte úplne vychladnúť.
- Keď je už karamel celkom vychladnutý, tak ho nalejte na tortu a nechajte voľne stiecť. Navrch poukladajte namaľované vajíčka a dekorujte, ako chcete 🙂