Stačí lyžička prášku, dve deci vody, poriadne zamiešať a dostanete úžasný alkalizujúci kokteil pre Vaše telo. Na jeho chuť si síce treba zo začiatku zvyknúť, ale účinok rozhodne stojí za to. Zelený jačmeň patrí medzi „Superfoods“, takže ak cítite, že potrebujete vitamínovú bombu, siahnite práve po ňom.
Zelený alebo mladý jačmeň je prášok, ktorý sa získava dvomi spôsobmi. Buď sa mladé listy jačmeňu šetrne vysušia a najemno rozdrvia alebo v druhom prípade sa z nich získa najprv šťava, ktorá sa vysuší šetrnou metódou na prášok tak, aby sa zachovali všetky enzymatické a prospešné látky. Rozdiel je potom nielen v cene, ale aj v kvalite produktu. Prášok získaný z vylisovanej šťavy je podľa výrobcov výživovo hodnotnejší, ale aj drahší.
Plný chlorofylu…
Všetky zelené listy sú zdrojom chlorofylu, ale vzhľadom na kvalitu, resp. nekvalitu dovážaných šalátov, by bolo vhodné doplniť ho raz za zač aj z iných zdrojov. Kvalitný zelený jačmeň zoženieme len v bio-kvalite, preto sa môže pýšiť, okrem iného , práve vysokým obsahom chlorofylu, ktorý je svojou molekulárnou štruktúrou a chemickým zložením podobný hemoglobínu v našej krvi, povzbudzuje červené krvinky a zvyšuje množstvo kyslíka. Pomáha tiež pri hojení rán a pôsobí dezinfekčne a protizápalovo.
A bohatý zdroj vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín…
Podľa výrobcov spĺňa pohár zeleného jačmeňa dennú dávku vitamínov a minerálnych látok. Nájdeme v ňom beta-karotén, vitamíny B1, B2, B6, B12, vitamín C, E a dôležitú kyselinu listovú. Ďalej Je zdrojom železa, vápnika, draslíka, sodíka, magnézia, zinku, fosforu, mangánu, medi a chrómu. Obsahuje zdraviu prospešnú vlákninu, ktorá z tela odvádza zdraviu škodlivé odpadové látky. Mladý jačmeň je plný života – živých enzýmov, ktoré sa podieľajú na tisíckach reakcií v našom organizme, ako je napríklad trávenie, vstrebávanie živín či výroba energie. Aminokyseliny v ňom ukryté sú základnou stavebnou zložkou bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre naše správne fungovanie.
Zelený jačmeň by sa dal považovať za elixír života v dvojdecovom pohári. Je cenný hlavne kvôli alkalizujúcemu a detoxikačnému účinku, preto dokáže naše telo udržať v správnej rovnováhe. Užívať ho stačí raz alebo dvakrát denne, a ak sa Vás predsa len odrádza jeho „trávová“ príchuť, stačí ho pridať do čerstvo vylisovanej šťavy. Takže doslova – na zdravie, dámy!
(Zdroj: http://www.totalwellnesscleanse.com/blog/the-power-of-green-barley-grass/)