Leto prináša krásne slnečné dni, vďaka ktorým nám v záhradách dozrieva úroda. Je to príležitosť na prípravu chutných ovocných koláčov či dezertov. Chuť čerstvého ovocia a zeleniny si môžete uchovať aj vďaka želírovaniu a zaváraniu. Nechajte sa inšpirovať receptami z dielne Dr.Oetker. Prajeme vám pekné a chutné leto!
Hruškovo-pomarančový džem
Vystačí na: asi 4 poháre á 350 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
· 600 g hrušiek olúpaných a najemno nastrúhaných
· 500 ml 100% pomarančového džúsu
· 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Príprava
1. Do veľkého hrnca vložíme hrušky, zalejeme džúsom a dobre premiešame s Extra želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIPY: Chuť džemu môžeme zjemniť pridaním 5 ks klinčekov. Po uvarení pred naliatím do pohárov odporúčame klinčeky z džemu vybrať. Džem sa výborne hodí k palacinkám.
Čučoriedkové minitortičky
Vystačí na:12 porcií
Doba prípravy:asi 25 minút
Doba pečenia:asi 30 minút
Prísady:
Na náplň:
- 50 g čerstvého syra (napr. Lučina)
- 1 zarovnaná PL cukru
- 1 zarovnaná KL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
- 150 g očistených čučoriedok
Na cesto:
- 170 ml zakysaného cmaru
- 50 ml oleja
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 160 g hladkej múky
- 1 balíček Pudingu Original s čokoládovou príchuťou Dr.Oetker
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na ozdobenie:
- 200 ml smotany na šľahanie
· 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
· 50 g čerstvého syra (napr. Lučina)
- 50 g očistených čučoriedok
Ešte potrebujeme:
- formu na muffiny
- 12 papierových košíčkov
- elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko s hladkou trubičkou
Príprava:
1.Na prípravu náplne v mise metličkou vyšľaháme syr s cukrom a škrobom dohladka. Vmiešame čučoriedky.
2.Na prípravu cesta v mise metličkou vymiešame cmar s olejom, vajcom, cukrom a vanilínovým cukrom dohladka. Múku zmiešame s pudingom a kypriacim práškom a vmiešame do zmesi. Polovicou cesta naplníme košíčky. Nanesieme náplň a zakryjeme druhou polovicou cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Doba pečenia: asi 30 minút
3.Muffiny necháme vychladnúť.
4.Na ozdobenie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni smotanu s vanilkovým cukrom dotuha. Krátko zašľaháme syr a naplníme do cukrárskeho vrecka.
5.Muffiny vyberieme z košíčkov. Minitortičky vytvoríme tak, že pomocou cukrárskeho vrecka ozdobíme šľahačkou a dozdobíme čučoriedkami.
Jablkové pyré s karambolou
Doba prípravy:asi 35 minút
Vystačí na: asi 3 poháre ? 350 ml
Prísady:
· 500 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky)
· 200 ml 100 % jablkového džúsu
· kôra a šťava z 1 chemicky neošetrenej limetky
· 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
· 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
· ½ KL mletej škorice
· 2 karamboly
Príprava:
1. Na prípravu pyré vložíme jablká do väčšieho hrnca. Pridáme džús, kôru a šťavu z limetky a pomocou ručného ponorného mixéra rozmixujeme. Pridáme kyselinu citrónovú a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme škoricu a na hviezdičky nakrájanú karambolu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Jablkové pyré s mozaikou hviezdičiek z karamboly sa hodí ako samostatný dezert podávaný teplý alebo studený so šľahačkou alebo na piškótový korpus.